Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 24.05.2018.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zabranjen uvoz 22 tone brašna iz Srbije u RS

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Republička inspekcija za hranu RS zabranila je uvoz i naredila povrat 22 tone brašna poreklom iz Srbije zbog isteka deklarisanog roka trajanja, rečeno je danas, u Inspektoratu Republike Srpske.

U Inspektoratu navode da je Zakonom o hrani propisano da hrana koja nema označen rok upotrebe, koji je nejasno označen ili je istekao, nije pogodna za ishranu ljudi.

Za prva tri meseca ove godine republička inspekcija za hranu je u okviru kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti brašna za potrebe ispitivanja uzela 29 uzoraka, kod kojih su ispitivani različiti parametri, kao što su sadržaj vode, pepela, stepen kiselosti, sadržaj ohratoksina i aflatoksina, mikrobiološka ispravnost, te prisustvo pesticida.

Rezultatima analiza potvrđeno je da su svi ispitivani uzorci ispravni.

Iz Inspektorata navode da nadležna inspekcija u spoljnotrgovinskom prometu kontinuirano kontroliše pošiljke hrane, te da se osim provere dokumetacije koja prati pošiljku, obavlja i organoleprički pregled-izgled, miris, boja, deklaracije i uzorkovanje za laboratorijske analize, na principu procene rizika.

- Na osnovu svega navedenog možemo reći da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana - naglašavaju iz Inspektorata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.