Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.05.2018.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dani Monmartra na Skadarliji od 26. do 28. maja

Manifestacija će biti otvorena 26. maja ispred Kuće Đure Jakšića (Foto: Maja Tomic/shutterstock.com)
Dani Monmartra na Skadarliji održaće se od 26. do 28. maja, a svi posetioci uživaće u izložbi fotografija, francuskoj šansoni, srpskim i francuskim vinima i specijalitetima, najavio je u sredu (23. maja 2018. godine) gradski menadžer i pokrovitelj ove manifestacije Goran Vesić.

Vesić je istakao da je veoma zadovoljan što je obnovljena saradnja Skadarlije i Monmartra, odnosno Beograda i Pariza, prenosi Beoinfo.

– Malo je poznato da su Skadarlija i Monmartr pobratimljeni od 1977. godine, ta se povelja čuva i danas, i na osnovu toga svake godine su održavani uzvratni susreti. To je trajalo do raspada Jugoslavije kada je tradicija prekinuta. Obnova je pokušana 2012. godine i nije ponovo zaživela, a ja verujem da smo sada uspeli da obnovimo saradnju i nastavimo ovu lepu tradiciju između dva umetnička kvarta i dva grada. Monmartr i danas ima tablu na kojoj piše da su pobratimljeni sa Skadarlijom i veoma su ponosni na taj čin. Zato sam siguran da će obnova tradicije biti samo prirodan nastavak saradnje – podsetio je gradski menadžer.

On je podsetio da će Dani Monmartra na Skadarliji biti promocija ne samo ovog pariskog kvarta, već i francuske kulture, umetnosti, kuhinje i francuskog načina života.

– Kada se mi u oktobru budemo predstavljali na Monmartru, takođe ćemo promovisati i srpsku kulturu, umetnost, kuhinju i turizam – kazao je Goran Vesić.

Manifestacija Dani Monmartra na Skadarliji biće otvorena u subotu, 26. maja 2018. u 17 časova ispred Kuće Đure Jakšića.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.