Izvor: Tanjug | Sreda, 23.05.2018.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro inovativni lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, hepatitis C i karcinom dojke

(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Uskoro se očekuju invovativni lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, hepatitis C i karcinom dojke najavljeno je na okruglom stolu koje je organizovalo Udruženje proizvođača inovativnih lekova INOVIA u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Direktor INOVIA Bojan Trkulja naglasio je da pozitivna lista nije redovno obnavljana inovativnim lekovima i da je država u poslednjih nekoliko godina odlučila da napravi pozitivne korake u tom pravcu.

- Sa trenutnim nivoom finansiranja neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, ali ako pronađemo dodatne načina finansiranja omogućićemo našim pacijentima da se leče lekovima koji su revolucionarni, efikasni i najbolji u ovom momentu - rekao je Trkulja.

Pojašnjava da je na predstavnicima struke da kažu šta je to što je prioritetno da se uvede od terapije na pozitivnu listu i podseća da su farmaceutske kompanije podnele 180 zahteva za stavljanje inovativnih lekova na listu.

- Naša struka može jasno da odredi šta je ono što je prioritetno što bi moglo da ide već ove godine, šta bi moglo da sačeka za sledeću ili 2020. godinu - zaključio je on.

V.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, pojasnila je da su se savremeni terapijski protokoli razvijali ubrzano, a da je postojao diskontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu.

- Sada je napravljeno nekoliko ubrzanih koraka. Centralna komisija za lekove zaseda svakog meseca, farmaceutskim kompanijama je omogućeno da podnose zahteve kontinuirano, a ne jednom godišnje - rekla je Radojević Škodrić na skupu o inovativnim lekovima.

Ona je pojasnila da će se sa rezultatima rada Centralne komisije izlaziti kvartalno i da se uskoro očekuje nova lista lekova.

- Nadam se da ćemo uvesti što veći broj inovativnih lekova u skladu sa odlukom struke. Uočili smo da su pacijentima osim inovativnih lekova potrebne i brojni dijagnostičke procedure, analize, testovi i intenzivno radimo da se i to obezbedi - pojasnila je ona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović podsetio je da su posle pauze od pet godina gde nijedan inovativni lek nije stavljen na pozitivnu listu, ministasratvo i RFZO uveli 23 savremena leka.

- Nastojimo da u okviru postojećih finasijskih sredstava obezbedimo inovativne lekove. Na predlog republičkih stručnih komisija Centralna komisija RFZO zaseda i donosi odluku o uvođenju savremene terapije - pojasnio je Mahmutović.

Ističe da je Centralna komisija donela niz zaključaka i da se mogu očekivati vrlo brzo za pojedine oblasti inovativni lekovi, a da su neke degenerativne i autoimune bolesti stavljene na prioritetnu listu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.