Izvor: eKapija | Sreda, 23.05.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan sporazum o saradnji na upravljanju električnim otpadom

Sa potpisivanja sporazuma
U utorak (22. maja 2018. godine) potpisan je Memorandum o saradnji o početku realizacije projekta "Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji", a potpisnici su bili Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Stanka Pejanović, direktorka kompanije Gorenje i članica UO NALED-a, i Catrin Czyganowski, šef privrednog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Beogradu, kao i predstavnici GIZ-a, NALED-a i Coca Cole.

- Upravljanje otpadom je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine, pa samim tim današnje potpisivanje Memoranduma, koji će nam pomoći da upravljamo električnim i elektronskim otpadom, predstavlja stepenicu napred na putu rešavanja ozbiljnih problema koje imamo u ovoj oblasti. Zahvaljujem se na podršci nemačkoj ambasadi, GIZ-u i NALED-u, kao i medijima i civilnom sektoru koji svakako doprinose širenju svesti o zdravoj životnoj sredini. Pred nama je ozbiljan posao, ali raduje me činjenica da ćemo ovim projektom pristupiti izradi Studije izvodljivosti, a nakon toga i rezultate pretočiti u praksu, stavljajući kvalitet i zaštitu životne sredine i zdravlja na prvo mesto, ispred svakog profita - istakao je ministar Trivan.

Projekat "Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji" pokrenut je na inicijativu kompanija Gorenje i Coca Coca i organizacija GIZ i NALED, sa ciljem da se kroz razvoj softvera za evidenciju svih obveznika plaćanja naknada uredi ova oblast i spreče nelojalna konkurencija i sivo tržište.

- Uvođenje Elektronskog registra proizvođača i uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, za nas u Gorenju kao društveno odgovornoj kompaniji koja godišnje u Srbiji na ime naknada za svoje proizvode izdvaja oko 2,8 miliona dinara, od izuzetne je važnosti. Elektronski registar doprineće stvaranju jednakih uslova za sve učesnike na tržištu - izjavila je Stanka Pejanović, direktorka Gorenja, potvrđujući nameru kompanije da u okviru tzv. "produžene odgovornosti" brine o svojim proizvodima i nakon njihove upotrebe i time aktivno doprinese unapređenju životne sredine.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji načinjen je prvi korak u realizaciji projekta "Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji" koji teži unapređenju mehanizama za uspostavljanje jednakih obaveza plaćanja naknade za sve uvoznike i proizvođače električnih i elektronskih proizvoda s jedne strane, kao i uspostavljanje procedura za unapređenje sakupljanja električnog i elektronskog otpada, sa druge strane.

Projekat će ponuditi platformu za dijalog svih uključenih aktera i težiti ka postizanju pozitivnih rezultata kako za privatni sektor, tako i javni sektor.

U ovom trenutku više od 60% proizvođača i uvoznika ne poštuje zakonsku obavezu, čime je otvoren prostor za nelojalnu konkurenciju i sivo tržište.

Neposredno pre potpisivanja memoranduma, u organizaciji NALED-a održan je radni ručak članova i predstavnika GIZ-a sa ministrom Trivanom i njegovim timom, na temu unapređenja zaštite životne sredine i bolje regulative u ovoj oblasti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.