Izvor: Večernje novosti | Utorak, 22.05.2018.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrbas i Kula ni nakon sedam godina nisu dobili Centralni prečistač otpadnih voda

Ilustracija
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva zaštite životne sredine posetili su proteklih dana opštine Vrbas i Kula kako bi se uverili da li je konačno pri kraju izgradnja Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu. U ovaj objekat, koji je započet pre sedam, a trebalo je da bude završen pre četiri godine, EU je uložila 15 mil EUR. Cilj je da CPPOV doprinese zaštiti i revitalizaciji Velikog bačkog kanala, tako što će prerađivati otpadne vode iz domaćinstava i industrije u vrbaskoj i kulskoj opštini.

- Nedavno je do CPPOV izgrađen pristupni put, za koji je Vlada APV obezbedila 35 miliona dinara, a opština Vrbas četiri. Ispunjena je i obaveza da se za upravljanje postrojenjem formira zajedničko preduzeće Prečistač Vrbas-Kula. Preostalo je još da se do objekta dovede gas - predočio je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

Uslov da CPPOV počne da radi punim kapacitetom je završetak kanalizacione mreže u opštinama Vrbas i Kula. Potrebno je da na nju budu priključene kanalizacije u Vrbasu i pet sela u ovoj opštini, kao i Kuli i Crvenki u kulskoj.

Predsednik SO Kula Velibor Milojičić saopštio je da se sve sanitarne vode iz ovog grada, preko magistralnog kolektora, upućuju u CPPOV, a da će uskoro biti završen i potisni vod od Crvenke, koji će omogućiti da i kanalizacija iz ovog naselja bude transportovana do postrojenja u Vrbasu.

- Glavni zadatak je da se sva domaćinstva iz Kule i Crvenke prikopčaju na kanalizacionu mrežu, što bi obezbedilo optimalan i rentabilan rad CPPOV, čiji je kapacitet projektovan za područje od 125.000 stanovnika u našim susednim opštinama - istakao je Milojičić.

U gradu Vrbasu je, navodi Glušac, urađeno 99% kanalizacione mreže, a u ostalih pet naselja u opštini, Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Kucuri, Ravnom Selu i Savinom Selu, oko 30%.

- Izgradnju kanalizacije u selima sa 50 miliona dinara pomogla je Vlada APV. Za ovaj posao, koji bi morao da teče uporedo sa završnim radovima na CPPOV, nedostaje još oko 3,5 mil EUR. Očekujemo da će, zbog značaja projekta, u pomoć priskočiti država - rekao je Glušac.

U CPPOV je završena tehnološka celina označena kao linija voda, koja je puštena u rad, jer su isticali garantni rokovi za deo opreme. Postrojenje će proraditi u punom obimu kad, do kraja godine, kako se veruje, bude osposobljena i linija za neutralisanje mulja.

Industrija se priključuje

U početku je bilo neizvesno da li će se na CPPOV priključiti industrija, čija rukovodstva, napominje Glušac, nisu bila raspoložena za razgovore o ovoj temi.

- Preduzeća koja imaju primarne prečistače, mogla bi da ispuštaju prerađenu vodu direktno u VBK, ali su pristala da otpadne vode upućuju u CPPOV - dodaje Glušac.

Podsetimo se, kašnjenje izgradnje CPPOV-a prouzrokovali su izvođači, francusko-srpski i grčko-srpski konzorcijum, ali i opštine Vrbas i Kula, čija je obaveza bila da izgrade kanalizacione mreže u naseljima na svojoj teritoriji. Poslednji zastoj u izgradnji nastao je zbog odnosa EU, kao investitora, prema izvođačima radova, jer je za dovršetak mreže u preostalih pet naselja bilo neophodno više od 6 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.