NavMenu

UNHCR i GIZ pomažu zapošljavanje izbeglica u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 22.05.2018. 12:40
Komentari
Podeli
Sa potpisivanje Pisma o nameramaSa potpisivanje Pisma o namerama
Visoki komesarijat Ujedinjenih nаcijа zа izbeglice UNHCR i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, potpisali su Pismo o namerama uspostavljanja saradnje u cilju promovisanja i podrške integraciji izbeglica i migranata, koji poseduju potreban pravni status u Srbiji, na tržište rada, saopšteno je iz GIZ-a.

U svim aspektima međusobne saradnje, koja podrazumeva kreiranje okruženja koje pogoduje zapošljavanju i stvaranju radnih mesta za izbeglice, tražioce azila i licа kojima je dodeljena međunarodna zaštita, potpisnici će, kako je naglašeno u Pismu o namerama, koordinirati aktivnosti sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Pismo o namerama potpisali su Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, Gerhard Zipel, direktor GIZ u Srbiji i Hajnc Diter Harbers, vođa projekta Zapošljavanje mladih koji sprovodi GIZ.

- UNHCR je zahvalan na prilici da unapredi naše globalno partnerstvo sa GIZ-om. Radujemo se mogućnosti da zajednički pružimo podršku srpskim vlastima u jačanju lokalnog tržišta rada i mogućnosti zapošljavanja za izbeglice i tražioce azila - rekao je nakon potpisivanja Šoder.

- Verujemo da će veliko zalaganje UNHCR-a da pomogne mladim migrantima u Srbiji, udruženo sa GIZ-ovim iskustvom u sprovođenju programa profesionalnog usavršavanja za mlade i marginalizovane grupe, doprineti njihovoj bržoj i održivoj socijalnoj i ekonomskoj integraciji - objasnio je Zipel i dodao da UNHCR i GIZ sprovode internacionalne programe, te da je strateška saradnje ove dve organizacije u Srbiji prirodan i neophodan korak.

Visok stepen nezaposlenosti i manjak perspektive na tržištu rada, opšta nepovoljna ekonomska situacija i prisutno siromaštvo, nedovoljna ili neadekvatna profesionalna obučenost, kao i diskriminacija na tržištu rada, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju izbeglice i tražioci azila.

Od 2015. godine u okviru niza programa održivog rasta i zapošljavanja u Srbiji Nemačko-srpske razvojne saradnje, GIZ vodi uspešne projekte profesionalnog razvoja za mlade i pripadnike marginalizovanih društvenih grupa. Pismom o namerama potvrđeno je da će UNHCR pružiti podršku GIZ-u u sprovođenju ovih aktivnosti u cilju doprinosa profesionalnom razvoju, podizanju znanja i veština, dostupnosti informacija o mogućim radnim mestima i mogućnostima saomozapošljavanja, migranata i izbeglica, dodaje se u saopštenju.

Polje zajedničkog delovanja podrazumevaće mapiranje njihovih kapaciteta sa jedne strane, ali i saradnju sa privatnim društveno odgovornim kompanijama i javnim institucijama u sektoru zapošljavanja, korporacijama, malim i srednjim preduzećima, mikrofinansijskim institucijama, investicionim fondovima, sindikatima, udruženjima poslodavaca i udruženjima zaposlenih, u cilju razmene informacija i posredovanja u usaglašavanju potreba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.