Izvor: eKapija | Utorak, 22.05.2018.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

HR agencije preuzimaju ulogu upravljanja ljudskim resursima - Eksperti za selekciju i regrutaciju radnika među najtraženijim kadrovima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o radu za 2020. godinu, kao i donošenje zakona o sezonskom zapošljavanju i izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o štrajku. Istovremeno je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio javnost da je javna rasprava o nacrtu zakona o sezonskim radnicima završena i da očekuje ulazak zakona u skupštinu narednih dana, a od 1. januara 2019. godine i potpuno uređen sistem u ovoj oblasti.

Baš kao i ministri, i tržište rada u Srbiji je prilično diferencirano. S jedne strane, ponuda poslova u IT sektoru je mnogo veća od raspoloživih kadrova, pa programeri praktično mogu da biraju radna mesta, dok zanatlije i preduzeća kojima je potrebna niže kvalifikovana radna snaga imaju veliki problem da pronađu adekvatne trgovce, frizere, mesare...

Prema anketi o radnoj snazi iz trećeg kvartala 2017. godine, gotovo četvrtina zaposlenih radi i takozvane atipične poslove kao što su lizing radne snage, rad od kuće ili ugovor na određeno vreme. Nezvanično, više od sto hiljada ljudi u Srbiji radi na internet platformama.

HR menadžeri kao selektori pred Mundijal

Dualno obrazovanje moglo bi da doprinese usklađivanju tržišta rada sa potrebama kompanija, ali se čini da će biti potrebno još neko vreme za potpuno prihvatanje i primenu ovog sistema koji neki nazivaju novom "šuvaricom" ili povratkom u takozvano usmereno obrazovanje, dok ga pojedini smatraju školom budućnosti, kakva već postoji u razvijenim zemljama Zapada. I jedni i drugi slažu se da bi bilo dobro da školstvo povede računa o potrebama privrede, a da preduzeća omoguće đacima, potencijalnim budućim radnicima, da kroz praksu nauče posao kojim će se baviti.

Kako bi se u potpunosti posvetile svom glavnom biznisu, kompanije u Srbiji sve češće autsorsuju odeljenja za ljudske resurse i angažuju HR agencije koje vode računa o upravljanju i razvoju kadrova. Tako HR menadžeri preuzimaju palicu sportskih selektora i biraju najbolji sastav za kompaniju. Za kompletan proces regrutacije i selekcije kadrova razvijeni su i brojni alati, pa je tako nekada glavna stavka prilikom odabira bilo testiranje, dok se danas vodi računa i o soft skills delu ili "mekim veštinama" koje često mogu biti od presudnog značaja za uklapanje u radnu sredinu i vrednije od zvaničnih sertifikata i diploma.

U Srbiji je sve češći i takozvani "rad na lizing", odnosno "ustupanje radnika" koje ovlašćene agencije za zapošljavanje šalju na poslove u kompanije koje izraze potrebu za određenim kadrovima. Ova oblast još uvek nije do kraja precizno uređena i u toku je priprema novog zakona koji će se baviti načinom primene ovog oblika poslovnog angažmana, a u radnoj grupi su predstavnici sindikata, poslodavaca, Privredne komore Srbije, resornog ministarstva...

Zaposlenima najbitniji međuljudski odnosi i radna atmosfera

Prema rezultatima istraživanja portala Poslovi Infostud, sprovedenog u periodu januar-mart 2018, ispitanicima su kod poslodavaca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, što je navelo čak njih 76% u odnosu na 66% pre dve godine. Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate, odnosno materijalni razlozi, nalaze na trećoj poziciji.

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu, jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad. U državnim firmama bi radilo oko petine ispitanika, što je pad u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor za 27% kandidata.

Kada je reč o zaradi, pre dve godine je prosečna očekivana plata bila 72.366 dinara, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80.000 dinara.

Kompletan sadržaj Teme nedelje Kvalitetan kadar - investicija za budućnost pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE