NavMenu

Opštinama 500 miliona dinara bespovratno za podsticanje rađanja - Raspisan poziv za sufinansiranje mera populacione politike

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.05.2018. 15:54
Komentari
Podeli
Slavica Đukić Dejanović (Foto: Mc.rs)Slavica Đukić Dejanović
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović objavila je da je njen kabinet danas raspisao javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike lokalnim samoupravama u 2018. godini, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Đukić Dejanović je, na skupu održanom povodom raspisivanja pomenutog javnog poziva, precizirala da je za tu namenu iz budžeta obezbeđeno 500 miliona dinara.

Takođe, Đukić Dejanović je naglasila da je neophodno da opštine za projekat obezbede 20% sredstava, dok će preostalih 80% biti finansirano sredstvima za mere populacione politike.

Prema njenim rečima, pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženih iz istog regiona, istakavši da je jedini uslov da u sopstvenim budžetima imaju sredstva predviđena za sprovođenje populacione politike.

Bespovratna sredstva, kako je precizirala, namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promociju zdravlja, borbu protiv neplodnosti i populacionu edukaciju.

Đukić Dejanović je podsetila na to da je prošle godine za tu svrhu izdvojeno 130 miliona dinara, dodavši da su tim sredstvima finansirani projekti u 15 lokalnih samouprava, kao i da se na taj konkurs prijavilo 90 opština, a sredstva je dobilo 15 lokalnih samouprava.

Ove godine lokalnim samoupravama je na raspolaganju gotovo pet puta više sredstava, a maksimalni iznos koji može dobiti opština koja aplicira samostalno jeste do 10 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava na konkurs je 20 dana od objavljivanja poziva u Službenom glasniku.

Đukić Dejanović je, takođe, podsetila na to da primena mera za podsticaj rađanja počinje od 1. jula, od kada će roditelji za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara.


Ona je objasnila da se privode kraju zakonske izmene koje regulišu pitanje finansiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

Prema njenim rečima, to su mere koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece, i to trećeg i četvrtog deteta.

Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta, ukazala je Đukić Dejanović.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.