NavMenu

Kakvo je pravilno osvetljenje radnih prostorija? - Održan još jedan Dan svetlosne tehnike

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.05.2018. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Peshkova/shutterstock.com)Ilustracija
Četvrtinu dana većina zaposlenih provede sedeći u kancelariji, a osim udobne fotelje, dobrog računara, faktor koji utiče na našu produktivnost je odgovarajuća rasveta. Ovo, ipak, često zaboravljamo.

Dragan Vučković iz Srpskog društva za osvetljenje (DOS) održao je na Danu svetlosne tehnike, u okviru Sajma tehnike, predavanje na ovu temu i ukazao na dobre i loše primere iz prakse. On je podsetio da je za osveteljenje svih unutrašnjih prostorija, pa tako i radnih, najbitniji nivo i vrednost osvetljenosti, raspodela sjajnosti, ograničenje blještanja, smer upotrebe svetlosti i modelovanje svetlosti, zatim temperatura boje...

- Za nivo osvetljenosti preporučena vrednost od 2012. godine u Srbiji je 250 do 300 luksa. Ove vrednosti se odnose na kancelarijske prostore i učionice. Ukoliko su zahtevi viši, kao recimo u laboratorijama i nekim biroima za tehničko crtanje, onda nivo osvetljenosti raste najviše do 500 luksa. U nekim slučajevima, kao u operacionim salama on dostiže i 2000 luksa - objasnio je Vučković.

Kako je napomenuo, ovo definiše investitor projektnim zadatkom, iako zakonski nije u obavezi.

Poželjno je, ističe Vučković govoreći o preporučenim standardima, da tavanica bude što svetlija. Kod staklenih površina, refleksija je mala, pa je poželjno imati zavese, dodaje on.

- Arhitekte bi pri izboru nameštaja trebalo da vode računa o refleksiji, da bude difuzna a ne sjajna. Greške se dešavaju kod savremenog industrijskog dizajna gde su tavanice tamne a refleksija niska. Ljudi se u takvim prostorijama osećaju skučeno, kao da ih neko pritiska.

Komentarišući trend prelaska na LED rasvetu, on ističe da je preporučena temperatura svetlosti ukoliko se prelazi na ovaj vid rasvete, zbog uštede, 4000 kelvina.

- Oko ove granice je bilo rasprave - ipak navodi.

- Neki zastupaju stav da je 3000 kelvina gornja granica, zato što ima malih negativnih uticaja.

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Problem osvetljenja škola

Rekonstrukcija i obnova škola trenutno je aktuelna u Srbije, a osim fasade, stolarije, izolacija, na dnevnom redu je i rasveta.

- I ovde su primetne tendencije da se ugrađuje LED rasveta i poboljšava energetska efikasnost. Ono što sam primetio je da u projektima za rekonstrukciju škola tabla u učionicama nije adekvatno osvetljena ili su svetiljke neadekvatne - dodaje Vućković, napominjući, da je ravnomernost za tablu 0,5.


Srpsko društvo za osvetljenje (DOS), podsetimo postoji već 63 godine. Danas su član SMEITS (Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije) u čijem sklopu nezavisno sprovode planske aktivnosti. DOS se u svom delokrugu rada bavi organizacijom savetovanje i seminara, Dana svetlosne tehnike, tematskih okruglih stolova, stručnih predavanja i poseta, međunarodnom saradnjom, izradom normativnih akata i prikupljanjem arhivske građe.

Dan svetlosne tehnike, kako je navedeno u najavi događaja, podržale su Amiga Kraljevo, Beogradski sajam, BUCK Beograd, DC Enerfocoop, Energoprojekt Entel, Ekoš Beograd, Electrolux iz Rusije, Mašinoprojekt Kopring, Meteor, Philips Lightining, S&R Magma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.