Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.05.2018.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Drugi Otvoreni dan Digitalne farme posvećen varijabilnom đubrenju - Prijave do 23. maja

Tokom drugog Otvorenog dana Digitalne farme u Krivaji pored Bačke Topole, u petak 25. maja, posetioci će imati priliku da se informišu o varijabilnom đubrenju i saznaju na koji način upotreba novih tehnologija u poljoprivredi omogućuje povećanje prinosa uz smanjenu potrošnju repromaterijala, saopštio je Institut BioSens.

Tradicionalno se, kako piše u saopštenju, za čitavu njivu određuje optimalna količina đubriva koja za neke njene delove može biti nedovoljna, pri čemu se gubi prilika da se pospeši rast useva, dok za druge delove može biti veća nego što je to stvarno potrebno, što dovodi do nepotrebnih izdataka. Osnovna ideja varijabilnog đubrenja je da svaka biljka u skladu sa svojim potrebama dobije tačno odgovarajuću količinu hranljivih materija, što je u skladu sa modernim trendovima i prelaskom na takozvanu preciznu poljoprivredu.

Tokom otvorenog dana biće reči i o tome na koji način se koriste satelitski snimci, snimci sa drona, laboratorijska analiza zemljišta i mape prinosa i elevacije terena, za utvrđivanje optimalnog tipa i količine rasutog đubriva. Osim savetovanja sa agronomima iz Krivaje i stručnjacima iz oblasti primene IT-a u poljoprivredi sa Instituta BioSens, posetioci će imati priliku da se iz prve ruke upoznaju sa mehanizacijom koja omogućava primenu varijabilnih tehnologija i uvere se u prednosti njenog korišćenja.

U subotu 26. maja na Institutu BioSens biće organizovana i naredna obuka za rada sa digitalnom platformom AgroSens, u trajanju od dva sata. Polaznici će, navedeno je, imati priliku da nauče kako da koriste osnovne servise platforme: satelitske snimke u poljoprivredi, meteo podatke i vremensku prognozu za lokaciju parcele, digitalnu knjigu polja, najnovije tehnologije u poljoprivredi, informacije o pojavi štetočina u okolini parcele.

Prijave traju do srede 23. maja u 16 časova, a zainteresovani se mogu prijaviti putem ovog linka.

Prvi Otvoreni dan Digitalne farme, podsetimo, održan je krajem aprila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.