NavMenu

Javne nabavke za velike vojvođanske projekte do kraja maja - Evo šta sve finansira pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 21.05.2018. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Do kraja meseca se očekuje raspisivanje javnih nabavki za nekoliko važnih projekata u Vojvodini: nastavak izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici, drugu fazu izgradnje zgrade Radio-televizije Vojvodine, objekta Letenka, zatim i za projektovanje saobraćajnice između Novog Sada, Zrenjanina i Borče, Sentandrejskog puta u Novom Sadu, kao i dvorca Heterlendi kod Novog Bečeja.
Vojvodina je postala veliko gradilište. U opštinama se završava uređivanje 16 radnih zona za privlačenje domaćih i stranih investitora, niču nove fabrike, renoviraju se škole i bolnice, grade se putevi... Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, kojoj je prošla godina bila praktično prva budžetska godina, dodelila je 8,2 milijardi dinara za realizaciju 185 projekata u 44 vojvođanske opštine.

Za finansiranje i sufinansiranje saobraćajne infrastrukture u 25 lokalnih samouprava izdvojeno je ukupno oko 2,2 milijarde dinara. Kako to Uprava u svom izveštaju od prošlog meseca navodi, od tih para, oko 142 miliona dodeljena su Opštini Bač za rekonstrukciju lokalnog puta do Plavne, što će doprineti ne samo boljoj povezanosti sa susednim opštinama nego će se saobraćaj bezbednije odvijati uz Dunav, čime se prate preporuke EU definisane u Dunavskoj strategiji. Prošle godine preko Uprave isplaćeno je gotovo 800 miliona dinara i za radove na Žeželjevom mostu u Novom Sadu, a ove godine je obezbeđeno 800 miliona dinara za završne građevinske radove i demontažu postojećeg mosta.

Za ovu godinu, u saradnji s Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, predviđeno je 536 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin-Borča. Javna nabavka, kako se očekuje, biće raspisana do kraja meseca.

Isto tako se očekuje raspisivanje javne nabavke i za izradu projektne dokumentacije za Sentanderjski put u Novom Sadu. Njegova izgradnja je zajednički projekat JP Putevi Srbije, Grada Novog Sada i Uprave za kapitalna ulaganja. Oni su krajem 2016. godine potpisali protokol o zajedničkom finansiranju, a realizacija tog projekta, kako je navedeno u informaciji Uprave za kapitalna ulaganja, treba da otpočne naredne godine. Predviđena je izgradnja saobraćajnice duge 2.210 metara od kružne raskrsnice s Primorskom do Zmajevačkog puta, zatim povezivanje Sentandrejskog i Temerinskog puta, kao i rekonstrukcija postojećeg mosta i izgradnja mosta "blizanaca" preko Kanala DTD. Za realizaciju tog projekta obezbeđeno je 253,7 miliona dinara.

Značajna svotaizdvojena je i za finansiranje i sufinansiranje vodosnabdevanja i zaštite voda u Vojvodini. Za 38 projekata u 29 lokalnih samouprava, među kojima su i završetak izgradnje kanalizacione mreže u opštini Vrbas i Kula, kao i izgradnja fabrike vode u Kovačici, dodeljeno je ukupno oko 1,17 milijardi dinara. Zahvaljujući novcu obezbeđenom na konkursu Uprave, Opština Novi Bečej počinje izgradnju postrojenja za preradu vode. Taj projekat će se odvijati u tri faze, zasada je obezbeđen novac za prvu, u kojoj će biti izgrađena filter-stanica s opremom. Na taj način će se smanjiti koncentracija arsena, gvožđa, mangana i amonijaka u vodi koju koristi više od 13.000 stanovnika opštine Novi Bečej.

Značajno je pomenuti i da je dodeljen novac za završetak izgradnje dela potamiškog kolektora u Pančevu. Taj projekat je povezan s projektom za koji su pare dodeljene u okviru konkursa za finansiranje projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja. Naime, novac je obezbeđen i za završetak saobraćajne infrastrukture u Severnoj industrijskoj zoni, koja je trenutno najveći privredni potencijal za privredni razvoj Pančeva, i biće potpuno spremna za nove investitore.

Za finansiranje projekata od nacionalnog značaja do kraja prošle godine izdvojeno je više od 2,6 milijarde dinara. Ukupno za realizaciju projekata od nacionalnog značaja, poput izgradnje Žeželjevog mosta, zgrade RTV-a, omladinskog naselja Letenka, Sentandrejskog puta, subotičkog Narodnog pozorišta, nabavke angio-sala i rekonstrukciju Internog odeljenja bolnice u Pančevu predviđeno je više od 6,5 milijardi dinara u 2017. i 2018. godini.

Izgradnja Letenke ove godine

Izgradnja omladinskog naselja Letenka na Fruškoj gori biće započeta ove godine. Realizacija projekta je predviđena kroz trogodišnje finansiranje, a ukupno procenjena vrednost mu je 1,65 milijardi dinara.

Za prvu godinu finansiranja preko Uprave za kapitalna ulaganja je predviđeno 350.000.000 dinara. Na Letenki će se graditi hotel, smeštajni paviljoni, zatvoreni bazen, sportske dvorane, veći broj sportskih terena... Letenka je jedan od projekata Pokrajinske vlade u cilju povećanja atraktivnosti i razvoja turizma na Fruškoj gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.