Izvor: eKapija | Nedelja, 20.05.2018.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

I prerađivači i izvoznici očekuju od države rešavanje problema tretmana metalnog otpada - EU traži od Srbije uklanjanje eksportnih ograničenja

(Foto: Zhao jian kang/shutterstock)
Kada je u februaru ove godine Vlada Grčke nezvanično zatražila od vlasti u Srbiji da izmeni propise koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje, vest je u široj javnosti uglavnom prošla neprimećeno.

U tom zahtevu Ministarstvo spoljnih poslova Grčke navelo je da se postojećim zakonom krše pravila slobodne trgovine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Upravo bi ovaj "detalj" - upozorenje o nepoštovanju SSP-a, mogao da bude izvor mnogo ozbiljnijih problema i na mnogo širem polju nego što je to prerada metalnog otpada.

Naime, ubrzo nakon Grka, i Evropska komisija se ovim povodom obratila srpskim vlastima. I ne samo to. Tada su se pojavile i informacije da EK planira da počne naplatu specifičnih carina na pojedine proizvode iz Srbije, pre svega na voće i povrće, kao kontrameru, zbog "kočenja" sa izdavanjem dozvola za izvoz metalnog otpada.

Do toga, zasada, nije došlo.

U međuvremenu, iz našeg Ministarstva zaštite životne sredine poručili su da štite interese Srbije i da SSP nije prekršen. Državni sekretar u tom ministarstvu Branislav Blažić rekao je tada da i u Srbiji postoje operateri koji prerađuju gvožđe i da je država u obavezi da poštuje Zakon o zaštiti životne sredine i otpad poveri najbližem operateru. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.