Izvor: Blic | Nedelja, 20.05.2018.| 10:26

Da li ste finansijski odgovorni? - Šta znači pravilo 50:30:20 i zašto je važno da ga usvojite

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Finansijski odrasle osobe, troše odgovorno, nikad ne dolaze u situaciju da su prezaduženi, da ne mogu da plaćaju kiriju, kreditne rate, hranu... Međutim, čovek se takav ne rađa, odgovorno upravljanje novca nije vezano za doba starosti već odluku o pametnom upravljanju finansijama i delovanjem.

Kako piše portal MarketWatch finansijski ste odrasli kada redovno štedite i uštedite, kupujete promišljeno i znate kada da zatražite pomoć. Takve navike je dobro razviti što pre, a bilo bi odlično da bar neke imate po završetku fakulteta.

Najodrasliji finansijski potez - početak štednje

"Najodrasliji" finansijski potez koji možete povući je da počnete da štedite, tačnije baš svaki mesec da ostavljate nešto novca sa strane. Novcem ćete doći do onoga što želite: sigurnosti i slobode.

Kada svaki mesec uštedite neku sumu, nakon što platite fiksne troškove, proaktivno radite na dobrobiti svoje budućnosti.

A ako vas ideja izdvajanja od svake plate izbezumljuje, počnite o tom novcu da razmišljate kao o gotovini koja je tu u slučaju da vam zatreba. Ukoliko bi ostali bez posla ta bi vas štednja spasila, a imaćete i mogućnost promene života, recimo selidbe u potpuno novi grad.

Pravilo 50:30:20

Tereza Nikolas, sertifikovani finansijski planer u Roklandu u Masačusetsu, savetuje da kako pre svake kupovine, pogotovu one veće, prvo razmislimo da li nam je stvarno neophodna ta stvar ili samo želimo da skrenemo pažnju sa nekih problema ili možda želimo da se dokažemo prijateljima?

Nikolas savetuje primenu pravila 50:30:20 kada je reč o zaradi.

- Pola zarade otići će vam na troškove koje ne možete da izbegnete, poput stanarine, računa i hrane, 20% odvojte za štednju ili otplatite dugove, a sa 30% radite šta želite. Odrasli ste kada vam nije problem da se odreknete tih 30% kada to računi i štednja zahtevaju - kaže Niklas.

Ne bežite od stvarnosti

Dobar pokazatelj da ste finansijski odrasli je i iskreno upravljanje novcem. To znači da ste svesni iznosa koji u svakom trenutku imate na računu i ne bežite od stvarnosti.

Vodite računa o kreditima, dugovanjima i imajte na umu da što duže odgađate njihovo plaćanje, oni će u većini slučajeva biti sve veći. Međutim, finansijski odrasle osobe znaju kada je potrebno da stanu na loptu i priznaju da im je potrebna pomoć. Ne rađamo se sa znanjem o svemu i lako je skrenuti na pogrešni put, pogotovo kada je o novcu reč.

Iako su uvek bili tu kada vam treba savet, vaši roditelji možda nisu prava adresa za savet kada je reč o finansijama. Vrlo verovatno je da su prošli celi život sa puno manje nego vi i neće razumeti kako vam nije dovoljno novca. Pronađite finansijskog savetnika koji će vam dati kvalitetne dugoročne savete za štednju, zaključuje MarketWatch.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.