Izvor: Politika | Subota, 10.01.2009.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rafinerija nafte u Smederevu za tri godine - holandski "Comico Overseas" najavio izgradnju 250 mil USD vrednog postrojenja


- Ukoliko budu ispoštovane sve stavke Memoranduma o razumevanju, koji je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević potpisao uoči Nove godine sa holandskom firmom "Comico Overseas", na oko 80 ha u delu Industrijske zone, u blizini mosta Smederevo–Kovin, u naredne tri godine biće izgrađena najsavremenija rafinerija za proizvodnju benzina, evrodizela i avionskog goriva.

Smederevo bi u tom slučaju postalo dominantna tačka u snabdevanju, ne samo srpskog, već i hrvatskog i makedonskog tržišta tim derivatima, što bi bila najveća grinfild investicija u Srbiji, vredna oko 250 mil USD. Izgradnjom rafinerije u planiranom roku od 36 meseci, gradski budžet bi prihodovao čak oko 4,5 mil USD po osnovu taksa i donacija. Rafinerija bi uposlila direktno od 300 do 500 ljudi, dok bi indirektno u toj kompaniji radilo čak i do 3.000 Smederevaca.

Ovaj grad dobio bi još jednog velikog izvoznika, a kada rafinerija proradi, po novom zakonu o lokalnim prihodima, grad bi samo od naplate ekoloških taksa ubirao prihode u iznosu većem od milion dolara godišnje. Zakupom parcele od 80 ha na 99 godina, po važećem cenovniku, zaradilo bi se blizu milion dolara, dok bi naknada za izgradnju iznosila oko 400.000 USD.

– Mislim da smo uradili veliku stvar za Smederevo, ali i za Srbiju, što će i u praksi biti pokazano. Kada smo letos dobili pismo o namerama te kompanije, bilo je jasno da je Smederevo idealna lokacija za njih jer se nalazi na rečnom Koridoru 7 i železničkom Koridoru 10, što je neophodan preduslov da se iz rafinerije izveze roba do ostalih korisnika. Pogotovo što će doći do izgradnje i produktovoda od Novog Sada, Pančeva, preko Smedereva, Jagodine i Niša, kako bi se smanjio prevoz naftnih derivata cisternama, odnosno drumskim saobraćajem. To će biti rafinerija sa najnovijom tehnologijom u svakom pogledu, a investitori nas uveravaju da će pokretanjem proizvodnje prestati da rade rafinerije u Hrvatskoj, Bugarskoj, a moguće čak i naše, jer su tehnološki zastarele i ne mogu da proizvode gorivo kvaliteta "evro-8" i "evro-10", kaže za "Politiku"Predrag Umičević, koji je Memorandum o razumevanju potpisao uz saglasnost Vlade Srbije, Ministarstva energetike i Gradskog veća u Smederevu.

Većina Smederevaca ovu vest primila je sa zebnjom zbog mogućih ekoloških posledica. Međutim, prema rečima gradonačelnika, lokalna samouprava je zaštitu životne sredine postavila kao primarni uslov za izgradnju naftnih postrojenja u Smederevu.

(Predrag Umičević)

– Bićemo vrlo strog domaćin u praćenju svih ekoloških zahteva koje smo postavili kao imperativ, s obzirom na to da već imamo kompaniju koja je donekle zagađivač okoline. Nema razloga za strah jer se radi o vakuumskoj naftnoj destilacijikoja nema dodira sa atmosferom, niti sa vodotokovima u smislu hlađenja. To će biti zatvoren sistem kao kod automobila, po visokoj tehnologiji, što znači da se ne zagađuje ni vazduh, ni voda, ni zemlja. Naša obaveza je da zaštitimo životnu sredinu i to ćemo učiniti po svaku cenu, a od investitora smo dobili uveravanja da će ispoštovati sve zahteve naše države po pitanju ekologije –tvrdi Umičević.

U narednim mesecima na potezu je lokalna samouprava i nadležni državni organi, koji su se obavezali da obezbede neophodnu dokumentaciju, u skladu sa nadležnostima. Neophodna je energetska dozvola, akt o urbanističkim uslovima, precizno definisanje ekoloških propisa, kompletna dokumentacija o vlasništvu zemljišta, dozvole za rad i druga papirologija. Tek nakon toga, "Comico Overseas" će dostaviti idejno rešenje fabrike kada bi trebalo da bude potpisan i ugovor. Njemu će prethoditi izrada plana detaljne regulacije i njegovo usvajanje u lokalnom parlamentu, koji će preciznije definisati uslove budućeg partnerstva. Ukoliko sve bude teklo po planu, gradnja bi trebalo da počne 2010, a završetak radova realno je očekivati tek 2012. godine.

Prema rečima Umičevića, Srbija trenutno u rafinerijama ima kapacitet da proizvodi oko 35% evrodizela, dok ostatak uvozi. Buduća rafinerija u Smederevu, kapaciteta 4.000 tona dnevno, pokrila bi domaće potrebe, a kasnije bi se proizvodilo i za izvoz, što je velika šansa za našu zemlju.

"Comico Overseas" je konzorcijum tri američke firme koji je registrovan u Holandiji. Jedna od njih je finansijska korporacija koja će sopstvenim sredstvima i delom kredita od Evropske investicione banke finansirati izgradnju rafinerije, druga firma se bavi proizvodnjom opreme za rafinerije, dok treća poseduje naftne bušotine u Nigeriji.

Srpska ispostava "Comico Overseas", odnosno ćerka firma je ""Comico oil" sa sedištem u Beogradu.

Ovdašnja vlast će insistirati na tome da sedište te firme bude u Smederevu, kako bi kompletni doprinosi i promet bili ostvareni preko grada gde je i smeštena rafinerija, saznaje "Politika".


(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Politika od 10.01.2009.)Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.