Izvor: Blic | Četvrtak, 08.01.2009.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povučen Opšti kolektivni ugovor za poslodavce

(Foto: b)

Ministarstvo rada i socijalne politike odlučilo je da stavi van snage odluku o primeni Opšteg kolektivnog ugovora za sve poslodavce, objavljeno je u novom broju "Službenog glasnika".

Ta odluka stupila je na snagu 1. januara ove godine. Vlada Srbije, posle višenedeljnih pregovora sa reprezentativnim sindikatima, povukla je 30. decembra potpis o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, zbog nesaglasnosti sa sindikatima da se zbog svetske ekonomske krize primena ugovora odloži na određeno vreme.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je ranije da je taj sindikat dobio poziv za sastanak koji je za sutra (8. januar 2009. godine) najavljen kod predsednika Srbije Borisa Tadića. Kako je rekao Tadić, predstavici privrednika i sindikata, sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, trebalo bi na tom sastanku da iznađu način za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize.

Poslednjih dana prošle godine pregovori oko primene proširenog dejstva OKU zapali su u ćorsokak, zbog suprodstavljenih stavova predstavnika Vlade i Unije poslodavaca Srbije (UPS) i sindikata oko predloga da se njegova primena, zbog ekonomske krize, odloži za šest meseci ili godinu dana.

Predstavnici sindikata usprotivili su se stavu Vlade i UPS-a o odlaganju primene Opšteg kolektivnog ugovora i zahtevali poštovanje ugovora, istakavši da će, u suprotnom, pravdu tražiti na sudu i na ulicama. I Unija poslodavaca je bila za odlaganje primene proširenog dejstva OKU. Pregovori oko potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora ugovora trajali su četiri godine i on je potpisan 29. aprila 2008. godine, dok je njegovo prošireno dejstvo potvrđeno početkom novembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.