Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.05.2018.| 15:33

Energetski unapređeni objekti štede 40% potrošnje električne energije - Moguće osnivanje Fonda za energetsku efikasnost kao posebne institucije

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Unapređenjem energetske efikasnosti jednog broja javnih objekata u Srbiji ostvarene su u proseku uštede od 40% po svakom objektu, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako je rekao, Budžetski fond za energetsku efikasnost zajedno sa lokalnim samoupravama je već uspeo da unapredi jedan broj javnih objekata u Srbiji, a iz ovog fonda je, inače, dosada finansirano 39 projekata.

- Svaki od tih objekata koji su energetski unapaređeni, uštedi u proseku 40% električne energije. Mislim da je to veliki motiv da sa tim nastavimo, te očekujemo da ćemo unaprediti sam fond i daleko veći iznos sredstava usmeriti u tom pravcu - kazao je Antić i dodao da je Srbija počela da štedi energiju.

On je, međutim, obraćajući se učensnicima skupa Energetski efikasna Srbija, kazao da naša zemlja nažalost ne spada u red onih država i društava u kojima se energija maksimalno efikasno koristi i štedi, pa je potrebno setom različitih mera unaprediti energetsku efikasnost i smanjiti finalnu potrošnju energije i dovesti je na racionalni nivo.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić, govreći o finansiranju projekata, kao jednu od mogućnosti naveo je i osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, kao posebne institucije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.