Izvor: Beta | Četvrtak, 17.05.2018.| 15:56

Neće biti ukinut roming zemljama regiona - Sa liderima EU potpisana izjava podrške digitalnoj agendi Zapadnog Balkana

(Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)
Na današnjem Samitu EU u Sofiji neće biti potpisana izjava o ukidanju rominga zemljama Zapadnog Balkana, prenose beogradski mediji.

Na dnevnom redu bilo je potpisivanje izjave lidera EU sa predstavnicima zemalja regiona o podršci digitalnoj agendi u kojoj se navodi da će se, između ostalog, ići ka snižavanju cena rominga između EU i država Zapadnog Balkana.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da izjava lidera Evropske unije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana o podršci digitalnoj agendi jeste korak u pravcu dogovora Evropske unije i zemalja regiona o ukidanju rominga, ali i da taj proces neće biti ni jednostavan, ni brz, ni lak.

U agendi bi, objašnjava Ljajić za agenciju Beta, trebalo da bude navedena podrška snižavanju rominga na Zapadnom Balkanu, kao i stavka podrške procesu ukidanja rominga.

- Proces ukidanja rominga podrazumeva izmenu postojeće direktive EU koja podrazumeva ukidanje rominga samo za članice EU, a treba imati u vidu u interese operatera. Zbog svega toga, jasno je da proces neće biti ni jednostavan, ni brz, ni lak, ali i da je ovo korak u tom pravcu. Ne bi trebalo stvarati nerealna očekivanja - istakao je Ljajić.

Ministar je podsetio i da su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija već potpisale sporazum o snižavanju cena rominga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.