Izvor: Tanjug | Četvrtak, 17.05.2018.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održano 50 bilateralnih susreta na Poslovnom forumu Vojvodina-Crna Gora

Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Crne Gore (PK CG), održano juče u u Novom Sadu, učestvovalo je blizu 100 crnogorskih i vojvođanskih privrednika, koji su posle plenarnog dela, održali 50 bilateralnih susreta.

Predsednik PKV Boško Vučurević je istakao da je PKV, u proteklom periodu, ostvarila veoma uspešnu saradnju sa PK CG, a da je Forum jedan u nizu zajedničkih aktivnosti, saopšteno je iz PKV.

- Od izuzetnog je značaja raditi na razvoju međuregionalnih odnosa, jer time unapređujemo i razvoj našeg poslovanja i privrede. Organizovanjem ovog Poslovnog foruma verujemo da ćemo intenzivirati odnose naših komora i učvrstiti veze naših privrednika - naglasio je Vučurević na jučerašnjem skupu.

Predsednik PK CG Vlastimir Golubić istakao je da je Poslovni forum, kao i učešće crnogorske poslovne i privredne delegacija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljaju, kako kaže, još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i AP Vojvodine, odnosno input usmeren za snažniji privredni napredak regiona.

- Već treći put u godinu dana, organizujemo poslovni forum, jer imamo želju i potrebu da već dobru saradnju CG i Vojvodine, podignemo na jedan novi, kvalitetniji nivo - rekao je Golubović.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je značaj Poslovnog foruma, na kojem su predstavljene inovacije u oblasti poljoprivrede i IKT sektora.

Prema njegovim rečima, jedna od glavnih tema Foruma je i razgovor za predstavnicima Luke Bar i AD Montecargo Podgorica o uvezivanju sa velikim izvoznicima, pre svega poljoprivrednih proizvoda.

- Rešavanje tog pitanja, direktno će uticati na našu robnu razmenu i sa jedne i sa druge strane. Digitalizacija naše industrije, industrija uopšte i logistika dve su odlučujuće stvari - rekao je Čadež.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila 774 mil EUR, što je za 9,5% više nego godinu dana ranije.

Više od petine od te razmene, tačnije 22,5%, realizovano je na relaciji Vojvodina - Crna Gora i ona je iznosila 174 mil EUR i tu je zabeležen rast od 9,1%.

- Verujem da će taj pozitivan trend biti ne samo nastavljen, nego i intenziviran, a Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti tome da daje maksimalnu podršku - rekao je Milićević privrednicima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.