Izvor: Beta | Četvrtak, 08.01.2009.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2009. pet novih registara APR

Agencija za privredne registre (APR) Srbije najavila je da bi krajem 2009. godine trebalo da uspostavi još najmanje pet novih registara, kao uslugu građanima i privredi.

- Prvi put će se u APR, u jedinstvenoj bazi podataka, naći registar mera i podsticaja regionalnog razvoja Srbije - rekao je direktor APR Zvonko Obradović, navodeći da je to predviđeno Zakonom o regionalnom razvoju čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini
godine.

On je objasnio da će APR voditi evidenciju o svim novčanim podsticajima i stimulansima regionalnog razvoja iz različitih državnih izvora, bilo da su u pitanju fondovi, agencije ili kreditne linije preko budžeta Srbije, ali i onoga što će dolaziti iz fondova EU.

Prema njegovim rečima, "znaće se gde idu podsticaji, u koje regije, za koje delatnosti", kako bi se izbeglo davanje više podsticaja jednom regionu, loša konkurencija, ali i moguća korupcija.

Taj registar bi omogućio uvođenje "sistema u kome bi se regionalni razvoj pratio i merio, odnosno znalo bi se u kom pravcu i obimu se razvija neka lokalna samouprava, okrug ili regija - naveo je Obradović.

On je dodao da je Zakonom o turizmu predviđeno formiranje turističkog registra koji će u sebi sadržati nekoliko celina, odnosno 6 ili 7 podregistara.

- To znači da će se na jednom mestu naći svi podaci vezani za turističke agencije, turističke organizacije, turističke kapacitete, vodiče - rekao je on.

Obradović je kazao da se očekuje uspostavljanje registra takozvane nedobitne privredne delatnosti, što je predviđeno Zakonom o udruženjima građana, kao i registra sportskih organizacija.

Predviđeno je i uspostavljanje registra koji se odnosi na medije, koji bi trebalo da, kako je istakao Obradović, pojača transparentnost u upravljačkim pravima u javnim glasilima, odnosno, koji bi trebalo da spreči koncentraciju vlasništva u njima.

U proceduri je i izrada registra sudskih zabrana, koji bi olakšao rad pravosudnim organima i privredi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.