Izvor: Beta | Četvrtak, 17.05.2018.| 08:22

Izmenama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama protiv sive ekonomije - Na srpskim rekama više od 150 nelegalnih šljunkara

Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)
Rad šljunkara u Srbiji koje zasad posluju nelegalno i nanose veliku štetu državnom budžetu biće po prvi put regulisan izmenom Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, najavila je u sredu (16. maja 2018. godine) ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Problem nelegalnog pretovara šljunka i peska u vodnom saobraćaju je deo sive ekonomije. Tek se ova Vlada uhvatila u koštac sa ozbiljnim kriminalom koji tu postoji i pokušava da ovu oblast uredi - rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije.

Ona je istakla da će izmenom zakona domaći propisi u vodnom saobraćaju biti usklađeni s regulativom Evropske unije, i da će to olakšati i rad brodarskih kompanija.

Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predviđa rok od šest godina da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti u zvanična lučka područja.

Pošto se godišnje pretovari blizu četiri miliona tona šljunka i peska, posle izmene tog zakona se očekuje da prihod budžeta samo po osnovu naplate lučke takse za pretovar te vrste bude 600.000 EUR, a ukupan prihod od naplate lučkih taksi i naknada samo za tu vrstu robe 2,2 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.