Izvor: eKapija | Sreda, 16.05.2018.| 18:09

MMF: Vidljivi rezultati, neophodan nastavak reformi

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i delegacija MMF-a, koju je predvodio šef Misije James Roaf, saglasili su se u sredu (16. maja 2018. godine) da su reforme tokom prethodne tri godine dale dobre rezultate, zbog čega je važno nastaviti strukturne reforme i tokom 2019. godine i tako obezbediti dalji rast BDP-a.

Kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije, Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadovoljan trendom u srpskoj ekonomiji, kao i time da postoji visok stepen saglasnosti sa Vladom Srbije kada je reč o reformama koje treba sprovesti i u narednom periodu.

Brnabić je u razgovoru istakla da je prvi kvartal bio izuzetno dobar, i dodala da Vlada Srbije nastavlja da radi kao i do sada i da nema prostora za opuštanje, kako bi se postigli željeni rezultati u ovoj godini.

Ona je ukazala na to da se razgovara i o planovima za 2019. godinu, jer je cilj Vlade da se postigne održiv i dimamičan ekonomski rast.

Brnabić i Roaf su razgovarali i o rastu plata i penzija. Predsednica Vlade naglasila je da će se visina novog povećanja razmatrati u skladu sa rastom BDP-a i postignutim ekonomskim rezultatima.

Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na mapiranje radnih mesta i utvrđivanje koeficijenata zaposlenih, na čemu radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Roaf je istakao da je za MMF novi sistem plata veoma važna reforma i da Vlada Srbije za to ima njihovu punu podršku, kao i da je za realizaciju tog posla neophodna puna saradnja i razmena informacija svih relevantnih institucija.

Brnabić je obećala da će se na tom poslu raditi maksimalnom brzinom i da je sada fokus upravo na završetku mapiranja radnih mesta i izrade koeficienata, za šta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već pripremilo nacrt zakona.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti javnih investicija, obezbeđivanju fiskalne stabilnosti, reformi javnih preduzeća i poreskoj politici, navodi se.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.