Izvor: eKapija | Sreda, 16.05.2018.| 17:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sajam visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show 5. i 6. novembra

Ilustracija (Foto: Subbotina Anna/shutterstock.com)
Novoosnovana Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, najavila je planove za organizaciju međunarodnog Sajma visokokvalitetne hrane - Belgrade Food Show, koji će biti održan 5. i 6. novembra 2018. godine. Cilj je predstavljanje srpske i regionalne prehrambene industrije inostranim kupcima i domaćoj publici, kao i promovisanje Srbije kao lidera u ovoj industriji.

Pored predstavljanja više od sto proizvođača hrane vrhunskog kvaliteta iz Srbije i regiona, na sajmu će biti organizovane i prezentacije na aktuelne teme iz industrije i panel diskusije, kao i prikazivanje uspešnih priča proizvođača, konkurs za početnike u prehrambenoj industriji i promotivne aktivnosti usmerene na ugostiteljski sektor, prezentacije i degustacije specijalno kreiranog menija. Iako je ovo poslovno orijentisan sajam, drugi dan će biti otvoren za javnost, tako da će svi posetioci moći da uživaju u vrhunskim proizvodima.

- USAID Projekat za konkurentnu privredu je podržao inicijativu Asocijacije za promociju srpske hrane pošto postoji veliki potencijal za promociju domaće prehrambene industrije, a međunarodni sajmovi su jedan od najznačajnijih načina da se to i postigne. Time se ne podiže samo svest o kvalitetu srpske hrane već i otvara mogućnost za veću prodaju i izvoz - rekao je Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu.

- Asocijacija je neprofitna organizacija čiji je cilj jačanje prehrambene industrije kroz promociju i pozicioniranje srpske hrane kao prepoznatljivog brenda. Pored želje da ovaj sajam bude vodeći događaj prehrambene industrije u ovom delu Evrope, Asocijacija će organizovati i niz drugih promotivnih aktivnosti koje će prethoditi ovom događaju. Takođe, uz podršku USAID Projekta za konkurentu privredu, omogućićemo već ovog leta domaćim proizvođačima i start up preduzećima da se predstave na najvećem sajmu visokokvalitetne hrane, Summer Fancy Food Show u Njujorku, prvi put posle pauze od sedam godina - izjavio je Robert Čoban, predsednik Asocijacije za promociju srpske hrane.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je poljoprivreda, uz turizam i građevinarstvo, najbrže rastuća privredna grana u Beogradu i dodao da je to osnovni razlog što Grad Beograd podržava ovakve i slične inicijative. Vesić navodi da je potrebno da naši brendovi budu prepoznati u svetu, zbog čega je važno da se podrže poljoprivredni proizvođači, ali i da se, kako je naveo, grad usmeri i na startap projekte u oblasti poljoprivrede. On je podsetio da turisti koji dolaze u Beograd na prvo mesto ističu kvalitet domaće kuhinje i zaključio da ne postoji razlog da iste brendove ne ponudimo i svetu.

- Sajmovi su od izuzetnog značaja za proizvođače, međutim za većinu nas je to preveliki trošak, i iz tog razloga je organizacija ovakvog događaja, gde se povezujemo sa međunarodnim kupcima, dragocena podrška - rekao je predstavnik izlagača, Branislav Sekulić, vlasnik i direktor kompanije Vrtlari, a navodi se u saopštenju Asocijacije za promociju srpske hrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.