Izvor: Tanjug | Sreda, 16.05.2018.| 15:29

Na Sajmu poljoprivrede predstavljen novi prototip IMT traktora - Na tržištu početkom 2019.

Ilustracija (Foto: kovop58/shutterstock.com)
Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora koji će se proizvoditi u Srbiji.

Kamal Ahuđa, zamenik direktora kompanije Tafe zadužen za evropsko tržište i direktor IMT-a, kaže za portal Agroklub da očekuje da u Srbiji u narednih pet godina dođu do proizvodnje od 5.000 ovih traktora godišnje.

Podseća da je Tafe kupio brend IMT-a kao i intelektualnu svojinu i pet hektara u Jarkovcu gde je nekadašnji jugoslovenski gigant proizvodio prikolice.

- Nismo još 100% sigurni da li ćemo traktore proizvoditi na toj lokaciji. Pitanje je da li će kvalifikovani radnici biti spremni da se voze do Jarkovca svaki dan ili ćemo biti prinuđeni da fabriku podignemo negde bliže Beogradu - objašnjava Ahuđa.

Očekuje da se u Srbiji u narednih pet godina dostigne proizvodnja od 5. 000 traktora godišnje.

- Znamo da su mnogi kooperanti koji su radili za IMT prestali da postoje. Izazov je oživeti mrežu kooperanata. Prve godine ćemo proizvoditi možda 1.000 traktora, druge 1.500 do 2.000 traktora i tako dalje. To je dugoročan posao - objašnjava Ahuđa.

Kaže da bi mali privrednici mogli za IMT traktor da obezbede gume, felne, akumulator, sedište, volan, filteri, ulje, farove, ali napominje da treba biti realan te da motor za traktor neće moći da se pravi u našoj zemlji.

Svi ovi delovi, činiće 50% budućeg traktora, kaže, što će omogućiti da se uđe na tržište Rusije.

Najveća promena kod novog modela koji će se na našem tržištu pojaviti početkom 2019. godine je motor, kaže Ahuđa i najavljuje da će se traktor proizvoditi sa Euro 3 A motorom što je, kaže, standard za traktore ispod 50 konjskih snaga.

Indijski Tafe godišnje proizvede 180.000 traktora. Od tog broja su 120.000 pod brendom Masi Ferguson, a vlasnici su i bavarskog brenda Ajher i godišnje od ove marke proizvedu 60.000 komada.

- Mi nismo ušli na tržište da bi pravili traktore samo za teritoriju Srbije. To će biti u prvom krugu. U drugom krugu će biti bivša Jugoslavija, a u trećem krugu i dalje Bugarska, Mađarska, Rumunija i eventualno ćemo izvoziti u Aziju - rekao je Ahuđa za Agroklub.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.