NavMenu

Turisti iz daleka žele regionalnu ponudu - Zašto je efikasnije razvijati zajedničke turističke ture na Balkanu

Izvor: eKapija Sreda, 16.05.2018. 14:59
Komentari
Podeli
Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)Mostar
Uporedo sa rastom ostalih privrednih grana, turizam je u zemljama Zapadnog Balkana poslednjih godina stekao ulogu strateški važnog sektora u doprinosu ekonomskom rastu. Tome svedoče Hrvatska, Crna Gora, sve više i Albanija, a prate ih Srbija i BiH.

I dok primorske zemlje garantuju sunce i more, a kontinentalne uzbudljivu prirodu, baš u tome leži i najveći potencijal turizma Zapadnog Balkana - bogatstvo različitosti. Zato su na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu govornici panela o turizmu kao prilici da se ostvari veliki i ubrzani rast, još jednom potvrdili tezu da napredak leži u objedinjenoj ponudi. Jer, iako su zemlje specifične po jedinstvenim destinacijama, turista sa dalekog Istoka ipak će poželeti nešto više od ponude jedne zemlje.

- Glavna prednost regiona nije stroga činjenica da nam je blizu EU i njena administracija, već i to što je ovaj prostor simbioza zapadnih i istočnjačkih kulturnih vrednosti. Upravo nas to razlikuje od ostalih regija - rekla je Vedrana Likan, Managing Partner u Colliers International za Hrvatsku, BiH i Sloveniju.

Istakla je da je Hrvatska ulaskom u EU stekla određene benefite, a i postala sigurnije mesto za ulazak investitora, jer imaju manje rizika.

Snježana Derviškadić iz Vijeća za regionalnu saradnju kaže da je sada Albanija na čelu regionalne liste kada je reč o ubrzanom razvoju turističke ponude. Za to ima i objašnjenje.

(Foto: Shutterstock)
- Najpre jer imaju kooridinisanu alokaciju resursa, blisku saradnju svih nadležnih institucija i svi relevantni učesnici rade ka ostvarenju zajedničkog cilja. Iako su ciljevi jasno postavljeni među zemljama regiona, da im je turizam strateška grana, operativni nivo je drugačiji od države do države. Najviši nivo doprinosa turizma ekonomiji je u Albaniji i Crnoj Gori, dok se u ostalim zemljama očekuje da će taj proces tek da se zahuktava.


Derviškadić navodi da Vijeće za regionalnu saradnju radi na "uvezivanju" regiona kada je reč o plasiranju turističkiih proizvoda. Iako se, kako ističe, razvoj posmatra na nivou pojedinačnih država koje razvijaju svoje destinacije, ipak je za nastup na globalnom tržištu ključan regionalni pristup.

- Individualne ponude su i dalje u fazi razvoja, ali u kontekstu jačeg razvoja moramo govoriti o saradnji i ponudi na nivou regiona. Važno je da su turističke rute smisleno organizovane, kako bi ih koordinisano razvijali i promovisali.

Ostatak teksta pročitajte na stranicama portala eKapija za Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, podsetimo da su Srbija i Albanija juče potpisale sporazum o saradnji u oblasti turizma, a kako bi privukle goste sa, pre svega, prekookeanskih tržišta, najavljeno je i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.