Izvor: eKapija | Sreda, 16.05.2018.| 14:59

Turisti iz daleka žele regionalnu ponudu - Zašto je efikasnije razvijati zajedničke turističke ture na Balkanu

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)
Uporedo sa rastom ostalih privrednih grana, turizam je u zemljama Zapadnog Balkana poslednjih godina stekao ulogu strateški važnog sektora u doprinosu ekonomskom rastu. Tome svedoče Hrvatska, Crna Gora, sve više i Albanija, a prate ih Srbija i BiH.

I dok primorske zemlje garantuju sunce i more, a kontinentalne uzbudljivu prirodu, baš u tome leži i najveći potencijal turizma Zapadnog Balkana - bogatstvo različitosti. Zato su na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu govornici panela o turizmu kao prilici da se ostvari veliki i ubrzani rast, još jednom potvrdili tezu da napredak leži u objedinjenoj ponudi. Jer, iako su zemlje specifične po jedinstvenim destinacijama, turista sa dalekog Istoka ipak će poželeti nešto više od ponude jedne zemlje.

- Glavna prednost regiona nije stroga činjenica da nam je blizu EU i njena administracija, već i to što je ovaj prostor simbioza zapadnih i istočnjačkih kulturnih vrednosti. Upravo nas to razlikuje od ostalih regija - rekla je Vedrana Likan, Managing Partner u Colliers International za Hrvatsku, BiH i Sloveniju.

Istakla je da je Hrvatska ulaskom u EU stekla određene benefite, a i postala sigurnije mesto za ulazak investitora, jer imaju manje rizika.

Snježana Derviškadić iz Vijeća za regionalnu saradnju kaže da je sada Albanija na čelu regionalne liste kada je reč o ubrzanom razvoju turističke ponude. Za to ima i objašnjenje.

(Foto: Shutterstock)
- Najpre jer imaju kooridinisanu alokaciju resursa, blisku saradnju svih nadležnih institucija i svi relevantni učesnici rade ka ostvarenju zajedničkog cilja. Iako su ciljevi jasno postavljeni među zemljama regiona, da im je turizam strateška grana, operativni nivo je drugačiji od države do države. Najviši nivo doprinosa turizma ekonomiji je u Albaniji i Crnoj Gori, dok se u ostalim zemljama očekuje da će taj proces tek da se zahuktava.

Derviškadić navodi da Vijeće za regionalnu saradnju radi na "uvezivanju" regiona kada je reč o plasiranju turističkiih proizvoda. Iako se, kako ističe, razvoj posmatra na nivou pojedinačnih država koje razvijaju svoje destinacije, ipak je za nastup na globalnom tržištu ključan regionalni pristup.

- Individualne ponude su i dalje u fazi razvoja, ali u kontekstu jačeg razvoja moramo govoriti o saradnji i ponudi na nivou regiona. Važno je da su turističke rute smisleno organizovane, kako bi ih koordinisano razvijali i promovisali.

Ostatak teksta pročitajte na stranicama portala eKapija za Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, podsetimo da su Srbija i Albanija juče potpisale sporazum o saradnji u oblasti turizma, a kako bi privukle goste sa, pre svega, prekookeanskih tržišta, najavljeno je i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.