Izvor: eKapija | Sreda, 16.05.2018.| 14:12

Na jesen 2018. završetak građevinskih radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Budući izgled postrojenja
U toku su pripremni, zemljani radovi za postavljanje temelja za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, a celokupan posao je poveren konzorcijumu koga čine Jedinstvo iz Sevojna, Beohidro iz Beograda i Hidroinženiring iz Ljubljane.

Kako je saopšteno na sajtu opštine Čajetina, građevinski radovi na postrojenju preduzeće Jedinstvo Užice trebalo bi da završi do jeseni, nakon čega će uslediti ugradnja opreme koju je nabavio Hidroinženiring. Period testiranja postavljene opreme, kako navodi direktor JKP Vodovod Zlatibor Rade Jovanović, trajaće 270 dana.

- U tom periodu biće uključeni naši inženjeri i stručna lica, koja će pratiti rad i vršiti obuku za rad na postrojenju. Nakon isteka probnog rada postrojenje će nam biti predato po sistemu "ključ u ruke", a naši operativci će biti spremni za budući rad na postrojenju - ističe Jovanović.

Direktor JKP Vodovod Zlatibor, koje će upravljati postrojenjem, podsetio je na višestruki značaj te investicije za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje u turističku destinaciju prve kategorije, tako i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice.

Navodeći primer Slovenije, koja već ima izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Jovanović kaže da se riba veoma brzo vratila u rečne tokove na kojima su izgrađena postrojenja, te se nada da će ribolov, kao jedan od vidova rekreacije, ponovo zaživeti na delovima Crnog Rzava i Obudojevice.

Ovaj ekološki poduhvat vredan je 4,5 mil EUR, slovenačka vlada je izdvojila 1,5 mil EUR, a ostatak sredstava obezbeđen je iz budžeta opštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.