NavMenu

"Nissal" ne otpušta radnike - u Fabrici aluminijumskih profila iz Niša imaju recept za svetsku ekonomsku krizu

Izvor: Glas javnosti Utorak, 06.01.2009. 09:30
Komentari
Podeli

Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu koja je i njih pogodila kao izvoznike, niška Fabrika aluminijumskih profila "Nissal" neće otpustiti nijednog od 630 zaposlenih. Time se demantuju navodi iz anonimnih pisama koja su pred novogodišnje praznika stizala do medija, a u kojima se kaže da poslovodstvo traži od radnika da potpisuju "blanko otkaze" koji mogu biti aktivirani kad to poslodavac poželi.

Od ukupno šest pogona proizvodnju je privremeno obustavio jedino pogon za proizvodnju aluminijumskih legura i cevi za avio i automobilsku industriju koji je uglavnom radio za izvoz, ali će šezdesetak radnika iz tog pogona biti raspoređeno na druge poslove dok se situacija na tržištu ne stabilizuje. Posebno ohrabruje podatak da će "Nissal" uskoro početi realizaciju velikog posla za tržište Rusije vrednog 7,2 mil EUR, a u završnoj fazi su i dogovori oko novih poslova u Kuvajtu.

- Nama je potreban svaki radnik i zato ne najavljujemo otpuštanja, ali najavljujemo pooštravanje radne discipline i samo nerad može biti razlog da neko ostane bez posla. Prošle godine smo zaposlili 30 novih radnika. Prednjačimo i u pogledu nivoa tehničke opremljenosti, a samo u opremu za tretman aluminijumskih proizvoda, kakve nema na Balkanu, uložili smo 4 miliona evra - kaže generalni direktor Snežana Vidić.

Nakon prošlogodišnjeg desetoprocentnog uvećanja, prosečna zarada u fabrici je 29.500 dinara, a najniža oko 15.000.

U menadžmentu kažu da su svesni da zarade nisu visoke, ali ih ohrabruje činjenica što većina radnika shvata objašnjenje da njihov rast nije bio veći zbog značajnih investicija u novu opremu i pogone koji predstavljaju "ulaganja u budućnost".

"Nissal", koji je privatizovan pre pet godina kada je većinski vlasnik ove fabrike postao beogradski "Domal-inženjering", na čijem čelu je biznismen Goran Vuković, predstavlja primer jedne od najuspešnijih privatizacija u Nišu i Srbiji, što su i ocene najviših državnih funkcionera koji su prošle godine posećivali ovu firmu.

Poslujući pod geslom "snaga aluminijuma", njihova ambicija je da se učvrste na poziciji balkanskog lidera u proizvodnji širokog asortimana aluminijumskih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.