Izvor: eKapija | Utorak, 15.05.2018.| 14:33

Blagi oporavak pivarske industrije u Srbiji - Tri kompanije drže skoro celo tržište

Ilustracija
Prema poslednjoj analizi ekonomskog uticaja pivskog sektora, ova industrija beleži blagi oporavak od kumulativno 5,2% za period 2015-2016, a blagi rast se beleži i u 2017, saopštilo je Udruženje pivara Srbije.

Pivarska industrija je deo prerađivačke industrije koja je učestvovala sa 15,6% u formiranju BDP-a Srbije. Pivare u Srbiji su 89% nabavki ili 119 mil EUR potrošile da bi proizvele pivo. Najvažniji poljoprivredni sastojak piva, ječmeni slad, su čak u 98% slučajeva nabavljale u Srbiji, a po prvi put se u lokalnim nabavkama pojavljuje i hmelj, i to 2% ukupnih nabavki u 2015. i 9% u 2016, što, kako kažu iz Udruženja pivara, predstavlja podsticaj za razvoj srpske poljoprivrede.

- U prethodne tri godine zajedničkim naporima najvećih srpskih pivara i otvorenim, konstruktivnim dijalogom sa državom, što je između ostalog rezultiralo i stabilizacijom akcize, uspeli smo da zaustavimo dugogodišnji negativan trend i zabeležimo blagi oporavak pivarske industrije, što za nas predstavlja ohrabrenje da smo na dobrom putu - kaže Vladimir Novaković, predsednik Skupštine Udruženja pivara Srbije.

On dodaje, međutim, da je za postizanje stabilnog i kontinuiranog rasta pivarstva, neophodno dugoročno predvidivo poslovno i ekonomsko okruženje.

- Za nas je odgovornost, prvenstveno prema okruženju, jedan od ključnih poslovnih prioriteta, zbog čega ne samo da investiramo u razvoj srpske privrede i društva, već se zalažemo za odgovornu konzumaciju piva - dodaje Novaković.

Ukupno 16.500 ljudi je povezano sa proizvodnjom u pivarskoj industriji, a u lancu proizvodnje i distribucije svaki zaposleni kreira više od osam novih radnih mesta.

Članice Udruženja pivara Srbije su u 2016. godini kroz akcize i poreze, socijalna davanja i dopinose u budžet Republike Srbije uplatile 226 mil EUR. U 2016. izvezeno je približno 1,3 miliona hektolitara srpskog piva u zemlje regiona i EU, i to u ukupnoj vrednosti od 41,58 mil EUR, što predstavlja rast od 4,54% u odnosu na 2008.

- Želim posebno da naglasim da je. prema podacima Eurostata, srpsko pivo sa 46,9 miliona litara i 13% na drugom mestu od uvoznih piva u zemlje EU. Veoma smo ponosni na ovu činjenicu koja treba da raduje i naše potrošače, jer svedoči da je pivo proizvedeno u Srbiji vrhunskog kvaliteta - kaže Rebeka Božović, izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije.

Pivski sektor u Srbiji predvode tri velike kompanije - Carlsberg Srbija, Heineken Srbija i Molson Coors sa tržišnim udelom većim od 95%. Sladara Maltinex proizvodi osnovni sastojak za proizvodnju piva, pivski slad, koji se proizvodi od 100% ječma proizvedenog u Srbiji.

Osim ovih pivara, postoje još tri manje pivare - BIP (M6), Valjevska i Niška pivara i 20 mikro-pivara koje posluju na srpskom tržištu. Pivski sektor proizvodi oko 40 različitih vrsta piva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.