NavMenu

U Srbiji nije zabeležen pad broja korisnika Facebooka - Veliki rast za Instagram, manjak poverenja u influensere

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.05.2018. 15:16
Komentari
Podeli
Agencije Pioniri i Smart Plus Research poslednje dve godine sprovode istraživanje o trendovima za koje veruju da će pomoći profesionalcima iz oblasti marketinga i komunikacija da bolje razumeju ponašanje, interesovanja i navike potrošača na društvenim mrežama i online kanalima komunikacije.

Kako su promene u sferi društvenih medija brze i skoro svakodnevne, na osnovu rezultata ovogodišnjeg istraživanja uočeno je nekoliko većih pomeranja. Zabeležen je veliki rast korišćenja Instagrama, kao i rast korišćenja platformi za dopisivanje Viber i WhatsApp. Upotreba interneta putem mobilnog telefona takođe je porasla u odnosu na prethodnu godinu. Sa druge strane, uočen je pad poverenja u oglašavanje na Facebooku i influensere.

Istraživanje Social Srbija 2018 obuhvatilo je reprezentativan uzorak od 1.000 članova online populacije starosti od 13 do 64 godine. Kao i prošle godine, ispitivani su obrasci korišćenja društvenih mreža i stavova korisnika prema oglašavanju na njima.

- Iako ovu 2018. godinu najavljuju kao godinu influensera u smislu nezaobilaznog kanala komunikacije za mnoge brendove, primetili smo blag pad poverenja korisnika društvenih mreža u influensere i poruke koje oni šalju svojim pratiocima. Deo korisnika interneta koji izjavljuje da uopšte nema poverenja u preporuke influensera porastao je sa 9% iz 2017. godine na 21% u ovoj godini - navode istraživači.

I pored velikog skandala Cambridge Analyticsa i kampanje #deleteFacebook koja je usledila, kao i priča kako svakodnevno gubi korisnike, u Srbiji nije zabeležen pad broja korisnika na Facebooku, koji kao i prethodne godine čine više 90% od ukupne online populacije.

- Uprkos svemu, Facebook će i dalje ostati najdominantnija društvena mreža i platforma za komunikaciju sa širokim auditorijumom, dok je Instagram nastavio svoj rapidni trend rasta koji smo i očekivali. Približno jednak procenat muškaraca i žena koristi ovu društvenu mrežu, međutim žene na njoj provode značajno više vremena u toku dana. Više od dva sata dnevno na Instagramu provede 33% ženskih korisnika, dok samo 14% muškaraca izjavljuje da na ovoj mreži provede slično vremena u toku dana.


Jeftiniji, a kvalitetni telefoni dostupni su sve većem broju ljudi, što objašnjava rast korisnika interneta putem mobilnog telefona za čak 20% u poređenju sa 2017. godinom, kao i rast korišćenja pojedinih društvenih mreža i messaging platformi, kao što su Viber i WhatsApp za oko 10%.

- Iako poverenje prema oglasnim porukama na Facebooku opada, zanimljivo je da je 27% ispitanika navelo kao razlog korišćenja društvenih mreža mogućnost da prati omiljene brendove. Dakle, kada već toliko znamo o stvavovima i ponašanju vaših trenutnih ili potencijalnih kupaca ili korisnika na društvenim mrežama, nema razloga da to znanje ne iskoristimo za uspostavljanje bolje veze vašeg brenda sa njima - zaključuje Ivan Živković, Managing i creative director iz agencije Pioniri.

Goran Ristić, Managing Director agencije Smart Plus Research, navodi interesantan podatak da kada je reč o reklaminim sadržajima čak 83% online populacije uzrasta od 13 do 17 godina izjavljuje da ne veruje reklamama na internetu, a čak 53% da uopšte ne veruje influenserima.

- Njihovo nepoverenje je značajno veće od onog koje pokazuju sve starije uzrasne grupe u ovom trenutku. Ovaj podatak važan je u kontekstu razmišljanja o izazovima koje nosi budućnost online komunikacije u izgradnji odnosa sa potrošačima - ističe Ristić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.