Izvor: eKapija | Ponedeljak, 14.05.2018.| 15:00

Novosadski Danubius prvi u Srbiji praviće namenska brašna za pice i palačinke - U novu opremu uloženo 1,5 mil EUR (FOTO)

Fabrika Danubius u Novom Sadu
Novosadski Danubius, deo Delta holdinga, ove godine proslavlja vek postojanja, a 100. godina rada obeležiće investicijama od 4 mil EUR u mlinarsku proizvodnju, kao i proširenjem portfolija.

U okviru kompleksa fabrike za proizvodnju brašna i testenina nalazi se savremeni mlin sa kompjuterskim vođenjem dnevnog kapaciteta od 300 tona, silos za skladištenje i sušenje žitarica ukupnog kapaciteta 65.000 tona i fabrika testenine koja godišnje može da proizvede 15.000 tona.

Novu opremu vrednu 1,5 mil EUR dobiće silos za brašno i sektor za ambalaže. Oprema za silos već je stigla, ali još nije montirana.

- Implementacijom nove opreme ćemo početi prvi u Srbiji da proizvodimo namenska brašna. Planiramo da ovom investicijom povećamo prodaju brašna u rinfuzi - kaže Milorad Sredanović, potpredsednik Delta holdinga.

Namenska brašna su posebne smeše namenjene za pice, palačinke, sa određenim kvalitetom, proteinima, vitaminima...

Danubius danas zauzima oko 35% tržišnog učešća - sa brašnom 34%, a sa vitaminiziranom testeninom 35,6%. U 2017. godini, Danubius je proizveo 6.500 tona testenina, a hiljadu tona izvezao. Novosadska fabrika svoje proizvode izvozi u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Slovačku, Mađarsku, Albaniju.

Plan 100.000 tona pšenice godišnje

Kako za naš portal kaže direktor Danubiusa Predrag Marković, godišnje se u ovoj fabrici samelje oko 80.000 tona pšenice ali ne lineralno po mesecima jer proizvodnja zavisi od sezone. Pšenica se proizvodi u Srbiji, većim delom u Delta agraru.

Direktor Danubiusa Predrag Marković
- Planiramo da za nekoliko godina meljemo oko 100.000 tona pšenice godišnje - kaže Marković i dodaje da kompanija uvozi samo durum pšenicu iz Italije za testeninu.

Kao sledeći korak Marković najavljuje modernizaciju i robotizaciju pakovanja brašna i testenina. On naglašava da 150 radnika ove kompanije nemaju razloga da strahuju jer niko zbog robotizacije neće dobiti otkaz.

- Nikog nećemo otpustiti zbog robotizacije, samo ćemo menjati profil radnika - objšnjava Marković.

U budućnosti Marković najavljuje mogućnost ponovnog početka proizvodnje konditorskih proizvoda.

Vreme prolazi, kvalitet ostaje

Danubius je nastao, kao privatna firma, nakon Prvog svetskog rata, 1918. godine. Nakon Drugog svetskog rata, 1945. godine je nacionalizovan, a poznato je da je u ovoj fabrici jednu Novu godinu slavio i Josip Broz Tito.

Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali mlin Vojvodina, sadašnje preduzeće Hleb i fabrika testenina Danubius.

Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno preduzeće Hleb, a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom – Danubius. Tokom 1999. preduzeće postaje akcionarsko društvo za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina.

Fabrika u sastav Delta agrara ulazi nakon privatizacije 2006. godine. Za uspešno poslovanje dugo jedan vek, u Danubiusu kažu, zaslužan je kvalitet.

- Sve što je valjalo u Danubiusu je ostalo. Nakon privatizacije, napravljena je velika reorganizacija. Proizvodnja je modernizovana, a višak radnika otpušten uz dobre otpremnine - kaže Milorad Sredanović, potpredsednik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa.

On naglašava da je od 2006. godine u Danubius uloženo 12,6 mil EUR.

Osim novih investicijama, novosadska kompanija jubilej proslavlja Festivalom nacionalnih kuhinja Danubius Food Planet koji se održava do 3. juna u Novom Sadu.

Fotogalerija
Vek poslovanja Danubiusa

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.