NavMenu

Vodećih 15 srpskih izvoznika za prva četiri meseca 2018. plasiralo u svet robu vrednu 1,5 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 14.05.2018. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih srpskih izvoznika u periodu januar-april ove godine iznosila je 1,5 mlrd EUR, pri čemu čelna pozicija i dalje pripada kompaniji Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA).

Izvoz Fiata je u tom periodu dostigao 303,3 mil EUR, dok je izvoz HBIS grupe, vlasnika smederevske Železare, iznosio 263,8 mil EUR, prema objavljenom izveštaju Ministarstva finansija - Tekuća makroekonomska kretanja.

Na trećoj poziciji je pirotski Tigar Tyres sa 135,4 mil EUR, a slede Naftna industrija Srbije sa 114 mil EUR i društvo za trgovinu Robert Bosch sa iznosom od 82,7 mil EUR.

Kompanija Tetra Pak se sa izvozom vrednim 70,2 mil EUR našla na mestu broj šest najvećih domaćih izvoznika, ispred pančevačke HIP Petrohemije sa plasmanom u inostranstvu od 68,7 mil EUR.

Osmi najveći srpski izvoznik je Grundfos Srbija (61,6 mil EUR), deveti je vršački Hemofarm (58,9 mil EUR), a deseti je prokupački Leoni sa 57,6 mil EUR.

Sledi RTB Bor sa vrednošću izvoza od 55,2 mil EUR, Yura sa 54,2 mil EUR i Henkel sa 54 mil EUR.

Sa prodajom u inostranstvu vrednom 50,2 mil EUR, Air Serbia je zauzela 14. mesto, a Gorenje Stara Pazova se našlo na 15. poziciji sa 44,4 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.