Izvor: Beta | Ponedeljak, 14.05.2018.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suficit budžeta Srbije u prvom kvartalu 2018. dostigao 6,5 milijardi dinara - Deficit u martu 12,1 milijarda

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Budžet Srbije u martu imao je deficit od 12,1 milijardu dinara, ali je na kraju prvog kvartala ove godine višak u državnoj kasi bio 6,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U prvom kvartalu naplaćeni su prihodi u iznosu od 266,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 260,3 milijarde dinara.

U martu su naplaćeni prihodi u iznosu od 89,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 75,9 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 38 milijardi dinara i akciza od 20,7 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni u martu su iznosili 13,1 milijardu dinara, od čega se 2,9 milijardi odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti. Priliv donacija je iznosio 600 miliona dinara.

Rashodi u martu su iznosili 101,7 milijardi dinara, jer su kao i u februaru bili visoki rashodi za kamate, ali u skladu sa planom otplate javnog duga.

Rashodi za zaposlene iznosili su 21,2 milijarde dinara, a transferi Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), Nacionalnoj službi zapošljavanja (NSZ) i Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (Fond SOVO) 14 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvom kvartalu zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 3,7 milijardi dinara (0,4% BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 45,6 milijardi dinara (4,3% BDP).

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi, kako se navodi, pet milijardi dinara, u najvećoj meri zahvaljujući uplati tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

Vojvodina je ostvarila suficit od 2,2 milijardi dinara, a fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju marta u deficitu od 9,7 milijardi dinara.

PIO fond trenutno beleži deficit od 7,8 milijardi dinara, a RFZO deficit u iznosu od 2,3 milijarde dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine, Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,4 milijarde dinara, dok je budžet Fonda SOVO u balansu.

Državna preduzeća, nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su, kako se navodi, u deficitu od 0,3 milijarde dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.