Izvor: Tanjug | Nedelja, 13.05.2018.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen novi Statut Advokatske komore Beograda - Izbori za rukovodstvo na jesen

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Skupština Advokatske komore Beograd usvojila je na sednici u subotu (12. maja 2018. godine) izmene Statuta komore, kojima se ukidaju široka ovlašćenja upravnih organa i predviđaju novi izbori za sve organe komore u roku od šest meseci, od stupanja na snagu novog Statuta.

Novi izbori predviđeni su u prelaznim i završnim odredbama novog Statuta, koji će stupiti na snagu u roku od osam dana od usvajanja.

Skupštini AKB prisustovalo je oko 450 advokata, a posle dužeg vremena ova sednica je protekla mirno i bez incidenata.

Pored Statuta, skupština AKB je usvojila i brojne izveštaje o radu Upravnog odbora i drugih organa komore, na čijem je čelu predsednik AKB Jugoslav Tintor od maja prošle godine, kao i novi Poslovnik o radu skupštine koji nije postojao poslednjih 20 godina.

Statutom je ukinuto pravo predsednika Komore na veto i smanjena su ovlašćenja Upravnog odbora, i uspostaljeno je pravilo da je skupština najviši organ AKB i može da izglasa nepoverenje svakom od organa za koji se utvrdi da nema odgovarajuće rezultate rada.

Ipak za advokaturu, koja je niz godina imala unutrašnja sporenja oko upravih organa komore, najbitnije je da se Statutom predviđaju novi izbori za sve organe komore koji bi trebalo da se održe u roku od šest meseci.

To znači da će se na jesen, godinu i po dana od poslednjih izbora i niza sporenja oko njihove legalnosti i legitimnosti između advokata okupljenih oko Tintora i Vladimira Gajića - koji takođe tvrdi da je predsednik AKB, održati novi izbori za predsednika, Upravni odbor i druge organe komore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.