Izvor: Novosti | Subota, 12.05.2018.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, cvećar-vrtlar, brodomonter... - U srednje škole uvedeni novi obrazovni profili za školsku 2018/2019. godinu

Ilustracija (Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Tehničar za lovstvo i ribarstvo, livački kalupar i cvećar-vrtlar biće neki od novih profila na koje će moći da se upišu učenici koji uskoro završavaju osnovnu školu. Malim maturantima će ove godine biti malo lakše da upišu željenu srednju školu nego prethodnoj generaciji. Slobodnih mesta biće za 6,14% više nego što je osmaka, dok je prošle godine mesta bilo 5,4% više. Za 71.661 učenika pripremljena su 76.064 mesta u stručnim školama i gimnazijama.

Preko ove kvote, za učenike koji žele da upišu specijalizovana računarska odeljenja u gimnazijama, u 60 državnih škola i ukupno 63 odeljenja, biće 1.260 slobodnih mesta. Prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za ova odeljenja počelo je u petak 11. maja i trajaće zaključno s ponedeljkom.

Najviše učenika moći će da upiše četvorogodišnje stručne škole i gimnazije - 60.640, od čega su 19.062 mesta u gimnazijama. Trogodišnje obrazovne profile moći će da upiše 16.106 prvaka, predviđen je i upis 242 učenika na dvogodišnje i 306 na jednogodišnje profile.

U srednjim stručnim školama 3.507 učenika prvog razreda u oko 120 odeljenja moći će da se školuje prema dualnom modelu obrazovanja.

- Za školsku 2018/2019. godinu pripremili smo više novih obrazovnih profila, inovirali i osavremenili neke koji su odranije u sistemu, a neke od profila koji su ranije bili realizovani u statusu ogleda preveli u redovan sistem - kažu u Ministarstvu prosvete.

- Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima, kao i normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika.

Prema novim planovima i programima biće uvedeni profili: elektrotehničar za informacione tehnologije, tehničar za lovstvo i ribarstvo, tehničar grejanja i klimatizacije, livački kalupar, brodomonter, elektromonter mreža i postrojenja, operater osnovnih građevinskih radova, operater u prehrambenoj industriji, cvećar-vrtlar, elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike.

Novina su i profili: vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, turističko-hotelijerski tehničar, građevinski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama. Turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnjeg turističkog tehničara, građevinski tehničar zameniće građevinskog tehničara za niskogradnju, dok će tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama zameniti dosadašnji obrazovni profil tehničar za kompjutersko upravljanje.

Kalendar završnog ispita

Svršeni osnovci završni ispit polagaće od 18. do 20. juna. Prvog dana rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugi dan rezervisan je za matematiku, a treći za kombinovani test s pitanjima iz istorije, geografije, fizike, biologije i hemije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.