NavMenu

Urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje Savskog trga do kraja juna 2018.

Izvor: eKapija Nedelja, 13.05.2018. 19:41
Komentari
Podeli
Do konačnog izgleda budućeg Savskog trga, prostora ispred zdanja Glavne železničke stanice i Nemanjine ulice, doći će se urbanističko-arhitektonskim konkursom koji će biti raspisan za mesec dana, potvrdio je za list Politika gradski urbanista Milutin Folić, a prenosi Beoinfo.

Tada će biti poznati detalji koje će projektanti morati da uvaže, a na budućem polukružnom trgu biće postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara prof. Aleksandra Rukavišnjikova, pobednika međunarodnog konkursa za izradu tog spomen-obeležja.

Obnova trga pokrenuće rekonstrukciju Savske ulice i dela Karađorđeve do Brankovog mosta. Taj saobraćajni koridor sa biciklističkim i pešačkim stazama i drvoredima biće veza između Beograda na vodi i centra prestonice.

– Novi trg biće sličan Trgu republike. Prostor između zgrade Železničke stanice, koja će najverovatnije biti pretvorena u istorijski muzej Srbije, i spomenika neće presecati saobraćajnica. Na platou će se naći zelenilo, česma, klupe, fontana... Vozila će biti usmerena po obodu, bliže bolnici Sveti Sava – objašnjava Folić i dodaje da će ovaj graditeljski poduhvat finansirati preduzeće Beograd na vodi.

Sređivanje saobraćajnica moglo bi da počne čim se završi bulevar koji će poneti ime Vudroa Vilsona. Gradi se u Savskom amfiteatru, kao saobraćajna kičma stambeno-poslovnog kompleksa Beograda na vodi.


Bulevar dužine dva kilometra i širine 40 metara, sa po dve trake u oba smera, povezaće Sajam i Stari savski most i biće završen ove godine, dok se Železnička stanica zatvara 1. jula i sav saobraćaj seli u Prokop.

Spomenik utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji na Savskom trgu trebalo bi da bude otkriven u prvoj polovini 2019. godine kada će se slaviti 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

– Ceo taj potez biće poput rajsferšlusa, veza priobalja i centra grada i omogućiće susret grada i reke – ističe gradski urbanista.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.