NavMenu

Udeo visoke tehnologije u izvozu Balkana svega oko 4,5% - Za Evropom zaostajemo tri decenije

Izvor: Beta Nedelja, 13.05.2018. 19:43
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je u petak (11. maja 2018. godine) da sve zemlje Balkana moraju da ubrzaju razvoj i primenu novih tehnologija u privredi da bi uhvatile priključak sa savremenim svetom.

- Svi u regionu volimo da se hvalimo potencijalima, da smo bogati u nekim resursima, a u stvari smo bogati jedino u ljudima - rekao je Ljajić na Sajmu informacionih tehnologija u Zenici.

Ministar je istakao da Balkan tri decenije zaostaje za savremenim svetom koji je u "četvrtoj industrijskoj revoluciji" koja je tehnološka.

- U nekim sektorima je taj zaostatak manji, negde veći, ali kada govorimo o upotrebi savremenih tehnologija u proizvodnji i stepenu tehnološkog razvoja, to je 30 godina zaostatka. Ne možemo to da stignemo ukoliko pešačimo, moramo da potrčimo da bismo stigli one koji su ispred nas - ocenio je Ljajić.

Naveo je da je udeo visoke tehnologije u izvozu Balkana svega oko 4,5%, a u izvozu Mađarske 19% i Češke 23%.

Za razvoj IT sektora i primenu nove tehnologije neophodan je razvoj širokopojasnog, brzog interneta polaganjem optičke mreže i tehnologije 5G, naglasio je Ljajić.

Drugi preduslov je prekvalifikacija ljudi koji i dalje obavljaju tradicionalne poslove.

Ljajić je ukazao da uvđenje nove tehnologije dovodi do gubitka radnih mesta na kratak rok, ali se dugoročno povećava ukupan broj zaposlenih.


On je dodao i da su tehnološke promene koje su zamenile rutinske poslove u periodu od 1999. godine do 2010. godine dovele do 11 miliona novih radnih mesta širom Evrope, te da će se zahvaljujući uvođenju tehnologije 5G u Evropi otvoriti dva miliona novih radnih mesta, a u svetu 22 miliona.

- Učenje, modernizacija, usavršavanje i sticanje novih veština su imperativ ukoliko mislimo da povećamo i našu produktivnost i konkurentnost na međunarodnom tržištu - rekao je Ljajić i dodao da je ljudski faktor dominantna karika za to.

- U turizmu ipak, ne možete digitalizovati gostoprimstvo ljudi, srdačnost, prijemčivost - istakao je Ljajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.