NavMenu

Podržana Regionalna agenda za investicije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta Petak, 11.05.2018. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Na ministarskom sastanku Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom u petak (11. maja 2018. godine) u Tivtu, u Crnoj Gori, predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA), saopštio je Savet za regionalni saradnju (RCC).

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija Zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i dobrom međunarodnom praksom u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i pretdpristupnih procesa i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak na kojem su bili ministri, njihovi saradnici i zvaničnici zaduženi za investicije iz regiona zajednički su organizovali Ministarstvo ekonomije Crne Gore i RCC.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, ocenila je da je usvajanje Regionalne agende značajan korak u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri zemalja regiona na sastanku Zapadnog Balkana jula prošle godine u Trstu.

- Ovim se dokumentom postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana, ali i daje regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva - rekla je Sekulić.

Zamenik generalnog sekretara RCC, Gazmend Turdiu rekao je da je to "proces u kojem smo svi mi zajedno njegovi vlasnici. To vlasništvo nosi i odgovornost i stoga treba da nastavimo snažnu koordinaciju".


Regionalna agenda reformi u oblasti investicija biće upućena na razmatranje i odobrenje premijerima zemalja regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija Zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu koji se održavaju 17. maja, odnosno 10. jula.

Učesnici sastanka u Tivtu su prihvatili i ministarsku izjavu za buduće aktivnosti na unapređenju uslova za investicije, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima, i za podršku strateškim sektorima.

Učesnici su istakli vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za Jugoistočnju Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za sprovođenje mera utvrđenih u delu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor o investicijama, saopštio je RCC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.