NavMenu

Kada će EU uvesti univerzalne punjače za mobilne telefone - Jedinstveni uređaji uštedeli bi pola milijarde evra do 2021. godine

Izvor: Politika Četvrtak, 10.05.2018. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)Ilustracija
Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta ponovo je pokrenuo pitanje uvođenja jedinstvenog punjača za elektronske uređaje. Iako je još 2014. godine usvojena direktiva koja obavezuje proizvođače na ovu novinu, a Evropska komisija im je ostavila mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu, do danas se ništa nije promenilo. Proizvođači nisu pokazali interesovanje, niti su dali predloge kako bi to najlakše moglo da se uradi.

Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i izvestilac EU za različit kvalitet proizvoda, izjavila je da pristup EU ovom problemu nije dao rezultate i da će od EK na zasedanju u Strazburu tražiti da pritisne proizvođače kako bi problem što pre bio rešen.

- Građani imaju po nekoliko punjača u fiokama, deo koriste, a deo je odavno zastareo. Standardizacijom bi profitirali najviše potrošači - rekla je ona i dodala da je komisija izrazila nezadovoljstvo slabim odzivom proizvođača elektronskih uređaja. Navodno, većina je to objasnila razvojem novih tehnologija zbog čega se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

Borzan je izjavila da komisija mora hitno da reši ovaj problem, jer, kako se procenjuje, samo standardizovanjem punjača za polovinu uređaja potrošači bi uštedeli više od pola milijarde evra do 2021. godine. Korist bi bila ogromna i za zaštitu životne sredine, jer se godišnje baci čak 51.000 tona punjača.

Evropski parlament je, inače, ovaj zakonski predlog podržao pre četiri godine i podržalo ga je tada, nezvanično, svih 28 članica. Loptica je prebačena u dvorište EK koja je trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati, kao i uslove pod kojima bi to nametnuli industriji.

Prema tadašnjem predlogu, zakon se odnosio na sve radio-proizvode, odnosno na bilo koju opremu koja prima ili emituje radio-talase sa ciljem komunikacije, uključujući mobilne telefone, GPS sisteme, tablete i centralnu bravu na automobilima.

I tada je bilo reči da EK želi da natera proizvođače da svoje telefone prilagode univerzalnom punjaču, što bi olakšalo život građana, ali i smanjilo troškove kupovine punjača i sprečilo nagomilavanje elektronskog otpada.

Inače, uz svaki uređaj, pametni telefon, tablet ili laptop, prilikom kupovine dobija se originalan punjač.

Stručnjaci kažu da je trenutna nekompatibilnost raznih proizvođača, uređaja i njihovih punjača i dalje noćna mora za potrošače. Nova direktiva bi to, kažu, rešila, budući da bi proizvođače, distributere, uvoznike i sve one koji prodaju elektronsku opremu, obavezala da se prilagode novim uslovima i da isporučuju svoje uređaje sa jedinstvenim punjačem. Priličan broj mobilnih telefona je već prilagođen, ali, kažu, da će biti zanimljivo videti kako će reagovati veliki proizvođači na ove novine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.