Izvor: Tanjug | Četvrtak, 10.05.2018.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

GIZ daje 5 mil EUR za reformu javne uprave u Srbiji

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su danas sporazum o sprovođenju projekta podrške reformi javne uprave u Srbiji, kojim su sredstva za tu namenu povećana na 5 mil EUR sa prvobitnih 1,5 mil EUR.

Sporazum su potpisali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel, lider projekta Aleksandra Hilbig i pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković.

Ružić je naveo da je i ranije postojala saradnja sa GIZ-om na Zakonu o opštem upravnom postupku, da se sada nastavlja rad na tom poslu i da je krajnji cilj da se olakša komunikacija državnih organa kako bi ona bila na dobrobit građana i privrede.

- U prethodnom periodu je rađeno na tome da se 185 zakona upodobi sa Zakonom o opštem upravnom postupku - rekao je Ružić i dodao je nivo međuresorne koordinacije i komunikacije sa jedinicima lokalne samouprave na dobrom nivou, ali da zaslužuje unapređenje.

Ministar je najavio da će ovih dana zasedati Koordinaciono telo koje će, kako očekuje, opredeliti nove korake koji treba da dovedu do tog usklađivanja u najrazumnijem mogućem roku.

Ksenija Milenković je ukazala da Ministarstvo za evropske integracije već nekoliko godina sarađuje sa GIZ-om i da je današnji projekat zapravo nastavak prethodna dva projekta rađena u saradnji s tom organizacijom u okviru nemačke bilateralne podrške procesu evropskih integracija Srbije.

- Naša komponenta u ovom projektu je u iznosu od 1,1 mil EUR - istakla je ona.

Direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel je rekao da ova organizacija ima nalog Vlade Nemačke da nastavi i proširi tehničku saradnju, i da je za GIZ velika privilegija i čast da prati Srbiju u ovom, kako je rekao, avanturističkom putovanju.

U sklopu bilateralne razvojne saradnje između Srbije i Nemačke krajem 2015. godine je dogovorena podrška za sprovođenje prioritetnih mera iz Strategije reforme javne uprave u našoj zemlji.

Projekat "Podrška reformi javne uprave" realizuje GIZ, a poseban sporazum o implementaciji projekta između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i GIZ-a potpisan je u martu prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.