Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.05.2018.| 14:07

Baupartner ulaže 1,5 mil EUR u izgradnju novog pogona u Lukavcu - U fokusu novi projekti kompanije u Srbiji

Rad na objektu kompanije EyeMaxx u Novim Banovcima
Period krize i posrtanja, bar kad je građevinski sektor u pitanju, definitivno je ostao iza nas. U 2017, ali i u 2018. godini, konačno su dostignuti, a u mnogim segmentima i prevaziđeni, rezultati koje je građevina beležila do 2008. godine i početka krize, a ono što posebno treba da nas ohrabruje je sve veći broj investicija, kako domaćih, tako i stranih, i izgradnja novih industrijskih, proizvodnih i poslovnih prostora, koji se najčešće, zbog mnogih prednosti, grade od prefabrikovanih betonskih elemenata - kaže Admir Fazlić, direktor kompanije Baupartner iz Lukavca.

Ova kompanija je, podsetimo, sa svojih 150 zaposlenih, od čega je 18 inženjera, jedan od lidera u regionu u oblasti proizvodnje prefabrikovanih elemenata. Krajem 2016. godine kompanija je u Srbiji osnovala ćerku firmu, S-Baupartner mont, a u Beogradu je danas dvoje zaposlenih koji se bave obradom tržišta i praćenjem realizacije ugovora.

- Iako smo već imali iskustva i poslovali u Srbiji ranije, bili smo prijatno iznenađeni realizacijom većom od 2 mil EUR na ovom tržištu, a što je za nas još vrednije, stekli smo reputaciju profesionalne i etične firme koja se ističe kvalitetom, poštovanjem ugovorenih rokova i konkurentnim cenama, tako da smo sklopili nekoliko poslovnih ugovora o zajedničkom nastupanju sa srpskim firmama - ističe Fazlić, navodeći da je Baupartner specijalizovan da realizuje objekte od ideje, projekta, preko proizvodnje svih vrsta betonskih elemenata i njihove ugradnje, do tehničkog prijema i upotrebne dozvole.

Projekti u Srbiji biće u fokusu i u narednom periodu, a Fazlić najavljuje i širenje kapaciteta proizvodnje, kao i nova zapošljavanja.

Rekordna godina

Kompanija Baupartner od početka 2018. beleži odlične rezultate.

- Baupartner je u svojoj branši najbrže rastuća mlada firma. Prošla godina je bila rekordna, a već u aprilu ove godine imamo potpisanih 10 mil EUR ugovora, tj. 15% više nego za celu prošlu godinu - navodi Fazlić.

Sumirajući dosadašnje poslovanje kompanije, direktor Baupartnera ističe da sedam godina rada, koliko postoje, mogu podeliti na prve tri godine teškog početka u kriznim godinama za građevinu - ponovnog dokazivanja na tržištu gde su se bavili poslovima nadzora, projektovanja i izvođenjem kako malih poslova, vrednosti od nekoliko hiljada evra, tako i onih većih i zahtevnijih, od nekoliko stotina hiljada, te drugi deo od četiri godine, kada je doneta odluka da krenu u izgradnju vlastite fabrike za proizvodnju armirano-betonskih montažnih i čeličnih konstrukcija.

Za sedam godina rada, kompanija je realizovala više od 220 ugovora i projekata. Jednako su, ističe Fazlić, ponosni na sve. Oni su im, uostalom, bili i najbolja preporuka i reklama za svaki sledeći posao.

Velike planove imaju za srpsko tržište.

- Kako je prošla godina bila rekordna za kompaniju, pored izuzetno dobrih rezultata na tržištu BiH izgradli smo i osam objekata u Srbiji, površine od 1.200 do 30.000 m2. Od završenih projekata izdvojili bismo proizvodnju i ugradnju betonskih prefabrikovanih elemenata za firmu Prodanović u Šapcu (proizvodni pogon od 7,100 m2), zatim saradnju sa kompanijom Konstruktor Konsalting, koja je bila nosilac projekta izgradnje objekta od 4,500 m2 za koji smo mi proizveli, a zatim i ugradili, montažne temeljne konstrukcije, betonske stubove, glavne krovne nosače i rožnjače, kao i projekat u saradnji sa kompanijom EyeMaxx na izgradnji prve faze njihovog objekta čija će ukupna površina biti 30.000 m2 u Novim Banovcima, a gde smo takođe odradili sve radove vezane za betonsku konstrukciju.

Uvećanje kapaciteta, novih 30 radnika

Osim povećanja obima posla i projekata, kompanija iz Lukavca paralelno radi i na izgradnji novog pogona u koji će biti uloženo više od 1,5 mil EUR.

- Kupili smo novih 18.000 m2 zemljišta, gde se gradi objekat od 3.600 m2, a kupili smo i fabriku betona i opremu za proizvodnju prednapregnutih šupljih ploča belgijskog proizvođača ECHO - navodi Fazlić.

- Sa ovim proizvodom možemo reći da smo kompletirali ceo proizvodni program betonskih prefabrikovanih elemenata, i sada ćemo imati kapacitet veći od 10.000 m2 šupljih ploča mesečno. Sa povećanjem obima proizvodnje ukazala se, takođe, i potreba za kupovinom nove, potpuno automatizovane fabrike betona, koja se nalazi u samom proizvodnom pogonu, sa kapacitetom od 90 m3 betona po satu. Sve ovo nam sada daje mogućnost da učestvujemo na svim vrstama projekata i možemo reći da je naš mesečni kapacitet oko 20 – 25.000 m2 betonskih montažnih konstrukcija.

Da bi ispratili povećanje obima posla biće im potrebno još minimum 30 novih radnika, najavljue Fazlić.

Baupartner u ovoj godini ima potpisane ugovore i u Sloveniji i Hrvatskoj, tako da očekuju povećanje obima posla i na tim tržištima.

- Glavni fokus, ipak, ostaje na novim projektima u Srbiji, kao tržišta koje je u najvećoj ekspanziji.

Poverenje stranih ulagača

Baupartenr realizuje i veliki broj projekata kada su strane investicije u pitanju.

- Pored profesionalnosti i etike, nudimo našim klijentima i pomoć u savetovanju, kao i u stručnom i administrativnom delu poslovanja. To su veoma dobro prepoznale strane austrijske, nemačke, italijanske i turske kompanije, sa kojima imamo odličnu saradnju, jer zaista, mi učestvujemo u realizaciji većine stranih investicija i to je nešto što nas izdvaja od konkurencije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.