NavMenu

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu dobio savremenu IT laboratoriju

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.05.2018. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka (FTN) danas je otvorena savremena IT laboratorija, u skladu sa najvišim svetskim standardima, čime je obeležen početak aktivnosti projekta XBIT, koji finansira EU. Nova laboratorija će studentima omogućiti rad na 3D štampačima, VR tehnologiji i senzorima za Internet of Things, kao i tehnologiji Augmented Reality.

Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.

XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.

- Kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povećanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja. Ovo će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogućnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca – rekao je Vladimir Todorović sa FTN u Novom Sadu.

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, ovim povodom, danas je održan i panel Žene u IT sektoru, u okviru koga je ukazano na doprinos žena u IT industriji.


- Nedovoljna zastupljenost žena danas u IKT-u znači manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima. Kako bi smanjilo rodni jaz u IKT sektoru, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija, ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacija, kao i kroz pokretanje tehnoloških startapova. Za nas je od posebnog značaja i prekogranična saradnja u okviru programa Xbit, budući da otvara mogućnost za razmenu različitih lokalnih iskustava i praksi na polju ženskog inovativnog preduzetništva - izjavila je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.