NavMenu

EPS još bez konkurencije u prodaji struje domaćinstvima - Niska maloprodajna cena razlog izostanka privatnih trgovaca iz tržišne utakmice

Izvor: Danas Četvrtak, 10.05.2018. 09:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Parezanović)Ilustracija
Iako je već duže od tri godine tržište struje u Srbiji potpuno liberalizovano, električnu energiju domaćinstvima još prodaje samo Elektroprivreda Srbije.

Formalnu mogućnost da EPS-u, kada je reč o snabdevanju strujom stanovništva, konkurišu i privatni trgovci koji posluju u Srbiji, nije iskoristio nijedan od njih zbog toga što, kako tvrdi struka, aktuelna cena struje nije ekonomski opravdana, što znači da bi ti ponuđači radili na sopstvenu štetu.

Naime, država i dalje, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, socijalnu politiku vodi preko cene struje, te je ona znatno niža nego što je to slučaj u drugim zemljama regiona i Evrope. Cene struje u Srbiji su u suštini prilagođene primanjima građana, ali su, sa druge strane, još daleko od ekonomske logike kojom se rukovode privatni trgovci nezainteresovani da struju prodaju budzašto.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske firme Energy saving group i bivši zamenik ministra energetike Srbije, za Danas kaže da maloprodajna cena struje za domaćinstva nije realna i da je to jedini razlog zbog koga privatni trgovci ne konkurišu EPS-u u prodaji struje stanovništvu.

Ružić navodi da cena od 6,4 evrocenti po kilovat satu nije realna ni za EPS, te da ne podmiruje proizvodne troškove tog preduzeća.

- Međutim, EPS ima mogućnost da po znatno višim i ekonomski opravdanim cenama prodaje struju velikim kupcima u Srbiji i regionu, pa na taj način nadoknađuje gubitke nastale u trgovini strujom za domaćinstva - objašnjava Ružić.

Prema njegovim rečima, trgovci će se zainteresovati da prodaju struju domaćinstvima tek kada maloprodajna cena dostigne realnu vrednost.

- Ne znam šta kažu najnovije stručne procene o kom iznosu je reč. U vreme dok sam se bavio tim temama postojala je računica da bi na tržištu za domaćinstva mogla da zavlada konkurencija, to jest da se u njega pored EPS-a uključe i drugi trgovci, kada njen nivo bude sedam evrocenti po kilovat-satu plus iznos predviđen za PDV i druge državne dažbine. Kada se to ostvari, a tu sve zavisi od procene nadležnih u državi po čijom kontrolom je EPS, trgovci će se uključiti i moći će da konkurišu EPS-u tako što će nuditi niže cene od njegovih. Naravno, iako će te cene biti niže od onih koje daje EPS, biće daleko veće nego što je to slučaj sada, odnosno struja će biti znatno skuplja nego što je u ovom trenutku. Sada cena za domaćinstva nije ekonomska - kaže Ružić.


Sa njegovim mišljenjem saglasan je i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić.

- S obzirom na niska primanja u zemlji, cena struje u Srbiji za domaćinstva još nije na ekonomskom nivou. To je razlog zašto stanovništvu struju i pored potpune liberalizacije prodaje samo EPS, a ne i privatni trgovci. To će ostati tako sve dok ta cena ne dostigne tržišni nivo. Za sada je ona povoljna za individualne potrošače, odnosno domaćinstva koja snabdeva EPS - naglašava Vuletić.

Raspon od 6 do 30 evrocenti

Trenutna cena struje za domaćinstva u Srbiji je 6,4 evrocenta po kilovat-satu. Poređenja radi, struja je u našoj zemlji jeftinija 19% nego u Makedoniji, 20% nego u Albaniji, 21% nego u BiH, 31% nego u Crnoj Gori i 50% nego u Hrvatskoj. Prema podacima Eurostata, cena struje u Danskoj iznosi 30 evrocenti po kilovat-satu, u Francuskoj 17, u Sloveniji 16, u Poljskoj 13,5, a u Hrvatskoj 13 evrocenti po kilovat-satu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.