NavMenu

Enlight Renewable Energy ostaje bez kontrolnog akcionara? - Izraelski Eurocom Communications planira da proda udeo u kompaniji koja gradi vetropark Kovačica

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 09.05.2018. 18:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Izraelska kompanija Eurocom Communications, koja je u postupku likvidacije, želi da proda svoj udeo od 14,8% u Enlight Energy Solutions Ltd, kompaniji koja gradi dva vetroparka u Srbiji i Hrvatskoj i ima prava na izgradnju trećeg na Kosovu.

Eurocom, kako je objavio izraelski list Globes, će navodno prodati svoje akcije zajedno sa akcijama porodice Weil, koja kontroliše 8,3% u kompanije Enlight, što će ovog velikog investitora u vetroparkove na Balkanu ostaviti bez kontrolnog akcionara.

U Hrvatskoj, Enlight je "na ivici da započne komercijalno poslovanje" vetroparka Lukovac kapaciteta 49 MW koji bi trebalo da ostvari prihod od 14 mil EUR godišnje, dok je početak rada vetroparka mnogo većeg kapaciteta u Srbiji predviđen za godinu dana, a godišnji prihodi se očekuju na nivou od 28 mil EUR, piše izraelski portal.

Kovačica, vetropark od 104.5 MW koji Enlight gradi u Srbiji, je investicija vredna 189 mil EUR, podržana kreditima u iznosu od 142 mil EUR.

Prava koja izraelska kompanija ima na Kosovu se odnose na vetropark kpaciteta 105 MW procenjene vrednosti od 140-180 mil EUR. Očekuje se da građevinski radovi krenu sledeće godine, dok bi vetropark počeo sa radom 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.