Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 09.05.2018.| 17:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD daje 100 mil EUR za urbanu obnovu Kosova - Polovina iznosa za tretman otpadnih voda u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Kosova potpisali su memorandum o razumevanju kojim se predviđa saradnja vredna 100 mil EUR na jačanju urbane obnove, sa fokusom na poboljšanje usluga u sektorima upravljanja otpadom, grejanja i transporta.

Saradnja je usmerena na unapređenju opštinske i infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, kao i na uključivanje u program Zelenih gradova EBRD-a (Green Cities Framework).

Od ukupnog iznosa predviđenog memorandumom, do 50 mil EUR rezervisano je za finansiranje izgradnje novih postrojenja za tretman otpadnih voda u Gnjilanu i Kosovskoj Mitrovici, saopštio je EBRD.

Prioriteti predviđeni memorandumom se odnose na saradnju u oblastima vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom, daljinskog grejanja, urbanog transporta, uključujući putnu infrastrukturu, obnovu voznog parka i ulično osvetljenje.

Fokus će, takođe, biti na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata kao što su škole, bolnice i administrativne zgrade, kao i na podršci u razvoju i primeni Akcionih planova za Zelene gradove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.