NavMenu

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila AIK banci kupovinu većinskog udela u Gorenjskoj banci

Izvor: Beta Sreda, 09.05.2018. 15:46
Komentari
Podeli
Beogradska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, dobila je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da kupi većinski udeo u slovenačkoj Gorenjskoj banci, prenosi agencija Beta.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije, navodi ova agencija, utvrđeno je da ta koncentracija neće narušiti konkurenciju u Srbiji, jer Gorenjska banka posluje samo u Sloveniji.

AIK banka je i od Narodne banke Srbije u ponovljenom postupku dobila saglasnost za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj banci.

Sada AIK banka u Gorenjskoj banci ima vlasnički udeo od 20,99%, a dogovarano je i preuzimanje dodatnog udela od 37,6% od najvećeg akcionara, kompanije Sava. Međutim, kako su preneli pojedini slovenački mediji, Sava svoj udeo u Gorenjskoj banci ipak neće prodati srpskom biznismenu Miodragu Kostiću.

Portal seebiz prenosi da s obzirom na to da Kostićeva AIK banka do 30. aprila nije dobila saglasnost regulatora za preuzimanje Gorenjske banke, Upravni odbor Save poručio je kako nema saglasnost za prodaju oko 37% udela u Gorenjskoj banci.

Skupština kompanije - većinski vlasnici su Slovenski državni holding, Kad i fond York - tražila je da AIK banka dobije saglasnosti Banke Slovenije, Narodne banke Srbije i Europske središnje banke. U Srbiji je zeleno svetlo dobila, ali u Sloveniji ne.


Portal međutim, dodaje pozivajući se na ljubljanski Dnevnik, da je banka Miodraga Kostića poslednjih dana ipak uvećaka vlasništvo u Gorenjskoj banci sa 20 na 40%. Javni izvori još nisu dostupni, ali navodno su Kostiću dionice prodale DUTB, Triglav i Petrol, navodi seebiz.

AIK banka inače, na tržištu bankarskih usluga u Srbiji ima tržištni udeo od 5,6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.