Izvor: Tanjug | Sreda, 09.05.2018.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od početka akcije "500 zadruga u 500 sela" otvorena je 231 zadruga u Srbiji

Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Od početka akcije "500 zadruga u 500 sela" otvorena je 231 zadruga u Srbiji, a u Nišavskom okrugu država je pomogla tri zadruge u ukupnom iznosu od 23,5 miliona dinara.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je, tokom posete Svrljigu, da samoinicijativa i probuđena svest pokreću zadrugarstvo.

- Pomoć republike i lokalne samouprave je dobrodošla ali domaćini, zadrugari - od njih sve počinje i na njima sve ostaje.

Direktorka zadruge Svrljižanka Dragica Ristić rekla je da su sredstvima dobijenim od države nabavili modernu liniju za gotove proizvode pa će tako članovi moći da prodaju gotove, finalne proizvode i tako čak tri puta uvećaju svoj profit.

Svrljižanka se od 2013. bavi voćarstvom, stočarstvom i gajenjem žitarica, a prošle godine iz ovog državnog programa dodeljeno joj je 11,4 miliona dinara za liniju za toplu preradu voća i povrća, silažni kombajn, traktor i uređaj za destilaciju voćnih rakija.

Sa svojih 217 članova i 50 kooperanata Svrljižanka proizvodi 450 tona voća (zadrugari imaju preko 250 hektara zasada šljive, preko 150 hektara zasada višnje, 20 hektara dunje i 15 hektara kupine) a ovom dodatnom investicijom moći će da na tržište plasira i gotove proizvode poput kompota, džemova, kao i da proizvede sertifikovane voćne rakije.

Zadrugari su svojim sredstvima u iznosu od 1,2 miliona dinara kupili kompresore za pet hladnjača u svom vlasništvu, kapaciteta 70 tona, za čuvanje svežeg voća i tako zaokružili proizvodni proces. U Nišavskom okrugu ima 90 aktivnih zadruga od čega 35 prihoduje.

Projekat 500 zadruga u 500 sela, država sprovodi od prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.