NavMenu

Lundin merka nalazište bakra Čukaru peki kod Bora - Za poslove Nevsuna u Evropi stigla ponuda od 1,2 mlrd USD

Izvor: Tanjug Sreda, 09.05.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Čukari pekiČukari peki
Švedsko-kanadski konzorcijum Lundin i Euro Sun Mining dostavio je ponudu rudarskoj firmi Nevsun od 1,2 mlrd USD za preuzimanje njenih poslova u Evropi, uključujući i projekat zlata i bakra Timok u Srbiji - nalazište Čukaru peki.

Kompanija Nevsun iz Vankuvera je odbacila neželjenu ponudu, izveštava agencija Blumberg, i dodaje da su akcije Nevsuna nakon ove vesti juče naglo skočile, čak za 23%.

Kako navodi njujorška agencija, Euro Sun je "bacio oko" na Nevsunov rudnik Biša u Eritreji, a Lundin na bakarno-zlatni projekat Timok u Srbiji.

- Timok pruža šansu Lundinu da nadoknadi dugoročni rast proizvodnje koji je izgubio odlaskom iz Demokratske Republike Kongo, budući da se tržište bakra kreće u pravcu deficita ponude nakon višegodišnjeg "stezanja kaiša" proizvođača kako bi se suprotstavili niskim cenama - dodaje se u tekstu.

Švedsko-kanadski "par" je naveo da razmatra da potroši čak 3 mlrd USD na kupovinu novih aktiva u sektoru industrije metala, s obzirom da se cene oporavljaju.

Nedostatak novih rudnika bakra podrazumeva premiju na cenu za visokokvalitetne projekte kao što je Timok, a treba uzeti u obzir i Nevsunovo protivljenje prodaji.


Lundin je naveo da je u više navrata pokušao da privoli Nevsun na prodaju. Tako je prvu ponudu dostavio 7. februara, a drugu 25. februara, i obe su bile odbijene. Usledila je ponuda 3. aprila, a najnovija je bila 30. aprila.

Nevsun je saopštio da je njegov Upravni odbor jednoglasno odbacio predlog, uz obrazloženje da neobavezujuća ponuda potcenjuje njegovu imovinu.

Predložena cena bi predstavljala približno 29% premije u odnosu na nivo od 3,87 kanadskih dolara po akciji na kom su Nevsunove akcije zaključene u ponedeljak na berzi u Torontu, prenosi Blumberg.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.