Izvor: RTS | Utorak, 08.05.2018.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled - Novi pravilinik stupa na snagu 5. jula

Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30% automobila starije od 15 godina.

Novost je da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta na tehnički pregled tokom godine.

- Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine - kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda, jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

- Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 EUR, plus troškovi koje imaju tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja - rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda, jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji, pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Nema gledanja kroz prste

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

- Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni ili koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled - ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda 10 plus.

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove.

Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.