Izvor: eKapija | Utorak, 08.05.2018.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro proširenje Jevrejskog groblja u Beogradu

Jevrejsko groblje (Foto: Beoinfo)
Gradski menadžer Goran Vesić i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević obišli su danas Jevrejsko groblje koje će odlukom Grada Beograda biti prošireno na zahtev Jevrejske opštine Beograd. Kako prenosi Beoinfo, obilasku groblja prisustvovali su i ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam kao i Danilo Medić predsednik Jevrejske opštine Beograd.

– Pokrenuli smo i pitanje Starog sajmišta, republika je donela zakon kojim se rešava status imovine stradalih Jevreja i razgovaramo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Sada su se stvorili uslovi da ova zajednica ponovo zauzme svoje mesto i formiranjem kulturnog centra i očuvanjem sećanja na Jevreje i Srbe koji su zajedno podizali naš grad – kazao je Goran Vesić.

Podsetimo, Beograd ima dva jevrejska groblja – staro aškenasko i novo sefardsko, a oba su bogata umetničkim radovima. Sefardsko groblje u Ruzveltovoj ulici datira iz 1888. godine. Kada je generalnim planom iz 1925. godine odlučeno da se Staro jevrejsko groblje potpuno iseli iz Dalmatinske ulice, nastala je potreba da se dalje proširi kupljeno zemljište za Novo jevrejsko groblje. Nakon tog proširenja, Sefardsko groblje do danas je zadržalo istu povšinu i funkciju. Preko puta Sefardskog, u delu Novog groblja odvojenom zidom u Ruzveltovoj ulici, nalazi se Aškenasko groblje koje više nije u upotrebi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.