Izvor: eKapija | Utorak, 08.05.2018.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj do 10. avgusta - Sledi rekonstrukcija Velikog stepeništa i parka na Kalemegdanu

Gradski menadžer Goran Vesić i francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni obišli su radove na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, prenosi Beoinfo.

Vesić je tom prilikom najavio da će obnova biti završena 10. avgusta. On je ocenio da je spomenik jedinstven u svetu jer njime jedna država zahvaljuje drugoj za sve što je uradila u Prvom svetskom ratu.

Gradski menadžer se osvrnuo i na sveobuhvatnije radove na Kalemegdanu i podsetio da se uskoro završava obnova Malog stepeništa, te da je u planu i obnova Velikog stepeništa, a da se radi i pasarela koja će povezivati Beton halu i tvrđavu. Predstoji i obnova samog parka, a ideja je da se pozovu vodeće francuske pejzažne arhitekte kako bi park bio dostojan centralnog mesta tvrđave.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković podsetila je da je za proteklih 88 godina Spomenik zahvalnosti Francuskoj pretrpeo značajna oštećenja zbog čega je bila neophodna rekonstrukcija.

– Skulpura je trenutno skinuta i nalazi se u posebnom prostoru za rekonstrukciju. Drugi deo spomenika čini postament sa dva izuzetna bareljefa i njihovi pozitivi rekonstruišu se na licu mesta. Oni će potom biti isklesani u novom kamenu koji će činiti novi postament – istakla je Vučković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.