NavMenu

Delovi za "punto" stižu iz inostranstva - "Fiat" pregovara sa fabrikama iz Hrvatske i Slovenije

Izvor: Blic Ponedeljak, 29.12.2008. 09:31
Komentari
Podeli

Sve je izvesnije da će oko 15.000 delova za "punto" i dalje stizati vozovima iz Italije budući da domaći kooperanti nekadašnje "Zastave automobila" nemaju dovoljno ni novca, a ni želje da učestvuju u poslu veka! Iako bi i samo 15% proizvodnje delova obezbedilo 1.500 radnih mesta, domaći proizvođači delova čekaju da im Italijani isporuče ne samo zvaničan poziv za saradnju već i crteže delova. Poražavajuće je i to što će uz kooperante "Fiata" iz Italije u Kragujevac stizati i delovi iz Hrvatske i Slovenije budući da se firme iz regiona, za razliku od domaćih, još od prošle godine spremaju za dobijanje sertifikata "Fiata".

U Kragujevac su u međuvremenu stigli pozivi iz Zagreba, Solina, Šibenika pa je sve izvesnije da će na automobilima koji izlaze iz Kragujevca još dugo stajati "Fiat", budući da bi za "Made in Serbia" trebalo 60% delova da se pravi ovde.

- Uzaludni su bili svi pokušaji da se tokom protekle dve godine domaći proizvođači auto-komponenata privole da prave nove delove za moderne automobile. Javile su se fabrike iz Hrvatske i Slovenije, koje su već u pregovorima sa Italijanima i već su se spremile da prave pojedine delove za "Fiatova" vozila koja će se praviti u Kragujevcu. Od domaćih firmi za sada niko nije ozbiljno zainteresovan, mada od ovog posla zavisi sudbina oko 250.000 radnika u Srbiji - kaže izvor "Blica" iz menadžmenta kragujevačke fabrike automobila.

Jedan od većih kooperanata bivše "Zastave automobila", koji je za domaći program isporučivao čak 350 delova, već se sprema da potpuno prekine proizvodnju auto-delova iako je pre pet nedelja "Fiat" zatražio detaljan izveštaj o ljudskim i tehnološkim kapacitetima firme.

- Prošlogodišnja ponuda i nije bila ozbiljna jer se radilo o proizvodnji 5.000 vozila. Kada nam budu dali crteže ili nagovestili mogućnost saradnje direktno iz "Fiata", možemo o tome razmišljati. Ne znamo da li bi naše cene bile niže od italijanskih jer ne znamo ni kako izgledaju ti delovi, ni kako treba da se prave, niti koliko koštaju delovi koji stižu iz Italije. Tehnološki, mi bismo mogli da pravimo bar 50 pozicija za "Fiat" - kaže Milorad Janošević, direktor "Zastava auto-delova" iz Raške.

Kao opravdanje za neažurnost domaćih kooperanata za posao stručnjaci navode tehnološke kapacitete domaćih firmi, budući da su pojedini alati za proizvodnju izuzetno skupi, poput onog za pravljenje pratećeg branika koji košta čak milion evra. Međutim, od kada je prošle godine počela proizvodnja "punta", čak se i plastični delovi na volanu i prednjem delu automobila uvoze iz Italije, što prema mišljenju znalaca ne traži velika ulaganja.

- Naši menadžeri su navikli da im sve pada s neba pa tako su se i u ovom poslu ponašali. Neko je trebalo da se spakuje i sa nekom od delegacija koje su odavde putovale ode u Italiju i vidi kako ti delovi izgledaju, obuči svoje radnike i osposobi proizvodnju, bar oni koji ne moraju puno da investiraju. Da su se uključili prošle godine, sada bi im bilo lakše tim pre što je planirana proizvodnja oko 200.000 automobila - kaže Zoran Mihajlović, predsednik Sindikata "Zastave automobila".

Za Italijane trenutno radi oko 3.000 dobavljača, a po ugovoru oni će dovesti oko 15 svojih najvećih dobavljača u Srbiju. Iz Kragujevca poručuju da će njima trebati bar još 100 domaćih proizvođača kojih, sva je prilika, neće biti.

(napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 29.12.08)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.